Mogerini: EU bi mogla da se raspadne

Evropska unija mogla bi da se raspadne ako na migrantsku krizu ne odgovori kolektivno i sa instrumentima kojima raspolaže.

To je upozorila je šefica diplomatije Unije Federika Mogerini u intervjuu objavljenom u italijanskom dnevniku “Il sole 24 Ore”.

“Ukoliko se Evropljani zadovolje nacionalnim odgovorima na evropsku pojavu kriza će se pogoršati, sa lančanim reakcijama javnog mnjenja i nacionalnih vlada, ako ne upotrebimo instrumente na visini (tog zadatka)”, rekla je Mogerini koja je i potpredsjednica Evropske komisije.

“Bez tih instrumenata postoji rizik od raspada”, rekla je ona i dodala da to važi i u obrnutom smjeru, ako se primjene instrumenti Unije “napraviće se skok ka integraciji” migranata.

Da bi kontrolisala priliv migranata Austrija je najavila mjere obezbjeđenja granice sa Slovenijom, moguće i izgradnju ograde, što bi bila prva ograda u okviru Šengen zone, slobodnog kretanja.

U telefonskom razgovoru sa predsjdnikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, austrijski kancelar Verner Fajman je rekao da “ogradama nema mjesta u Evropi”, ali nije objasnio kakve su namjere austrijske vlade oko obezbjeđenja granica te zemlje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close