-TopSLIDELifestyleTehnologija

Moderni semafor slavi 100. rođendan, znate li gdje je bio postavljen prvi?

Ako pokušate zamisliti saobraćaj bez semafora, shvatit ćete da je takvo nešto danas potpuno nemoguće.

Ipak, nekada je bilo drugačije. Semafori ne postoje oduvijek, već danas obilježavaju “tek” 100. rođendan od osnivanja u ovom obliku.

Moderni semafor sa tri prepoznatljive boje prvi put je postavljen 20. novembra 1923. godine u Americi, a njegov osnivač Garrett Morgan je za svoj izum dobio nagradu za najboljeg “inovatora amatera”.

Crveno – Stop i zeleni signal – Slobodno/Kreni, izmišljeni su prije toga, ali je Garrett Morgan dodao u sredini žutu boju kao simbol za – Oprez.

Tada, prije 100 godina, uspostavljen je model semafora koji funkcioniše i dan danas, a upravo to žuto svjetlo bilo je vrlo korisno kako bi pripremilo vozače za nadolazeće crveno, odnosno zeleno svjetlo.

Zanimljivo je da Morgan po zanimanju nije bio inovator, već novinar i prodavač proizvoda za kosu u Ohiju. Na kraju je prodao svoja prava na revolucionarni izum General Electricu za 40.000 dolara.

Semafori su se u nekim drugim oblicima pojavljivali i prije 1923. godine. Historijski gledano, prvi semafor na svijetu pojavio se još 1868. godine u Londonu. Bila je to obična plinska svjetiljka na ručni pogon, koja je eksplodirala i ozlijedila operatera oko mjesec dana nakon što je puštena u rad.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close