MMF udvostručuje sredstva za BiH na 180 miliona eura

Izvršnom odboru MMF-a bit će predloženo nakon šestog i sedmog pregleda stand by aranžmana udvostručenje sredstava za BiH sa oko 90 miliona na 180 miliona eura, saopćeno je danas iz MMF-a na kraju posjete Misije MMF-a u Bosni i Hercegovini.
“Misija želi izraziti svoje suosjećanje sa svima koji su pogođeni nedavnom prirodnom katastrofom. Jasno je da su poplave u velikom dijelu zemlje kao i klizišta izazvali velike štete i probleme. MMF je spreman pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju posljedica ove nesreće, kazao je u izjavi za medije Rooden.
Dodao je da iako se procjena štete još uvijek radi, očekuje se da će tempo ekonomskog rasta značajno usporiti tokom ove godine.
– Nivo usporavanja će ovisiti od brzine mobiliziranja međunarodne podrške za rekonstrukciju. Vladine finansije će biti izložene značajnom padu prihoda te potrebama za dodatnim finansiranjem. Da bismo pomogli u kontinuiranom osiguravanju funkcioniranja vlada, misija MMF-a je postigla dogovor sa predstavnicima vlasti o nizu mjera koje se fokusiraju na poboljšanje naplate poreza i očuvanje integriteta finansijskog sistema koje će, ukoliko se provedu, osigurati da Izvršni odbor MMF-a razmotri kombinirano šesti i sedmi pregled u sklopu SBA. Uzimajući u obzir hitnost i veličinu finansijskih potreba Bosne i Hercegovine, a uslovljeno odobrenju uprave MMF-a, osoblje MMF-a će Izvršnom odboru predložiti povećanje iznosa koji će se okončanjem pregleda staviti na raspolaganje Bosni i Hercegovini sa 84,55 miliona SDR (oko 90 miliona eura) na 169,1 milion SDR (oko 180 miliona eura). Osoblje MMF-a će u narednom periodu i dalje usko sarađivati sa vlastima i međunarodnom zajednicom, kako budu dolazile nove informacije, na procjeni i rješavanju finansijskih potreba Bosne i Hercegovine”, kazao je Rooden.
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Rona van Roodena je posjetila Banja Luku i Sarajevo u periodu od 21. do 30. maja 2014, da bi razgovarala o posljednjim ekonomskim dešavanjima i politikama vezanim za šesti i sedmi pregled u sklopu Stand-by aranžmana (SBA) za Bosnu i Hercegovinu.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close