MMF odobrio isplatu još 38.9 miliona evra za BiH

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zaključio je treći pregled u okviru Stand-by aranžmana (SBA) sa Bosnom i Hercegovinom na osnovu postupka koji se provodi po proteku vremena.

‘Zaključenje pregleda će omogućiti doznačavanje sredstava u iznosu od 33.82 miliona SDR-ova (oko 38.9 miliona Eura), na taj način ukupni iznos sredstava doznačenih u okviru programa iznosi 169.1 milion SDR-ova (oko 194.4 miliona Eura)’ – navode iz MMF-a.

Ekonomija pokazuje izvjesne znake oporavka i projicirano je da će se skromni rast od 0.5 procenata nastaviti u 2013. godini.

Vanjski i unutrašnji rizici po rast, iako smanjeni, i dalje su prisutni u znatnoj mjeri.

SBA se odvija po planu. Svi kriteriji izvršenja postavljeni za kraj marta ove godine su ispunjeni, iako podaci koji se odnose na procjenu poštivanja kriterija za akumuliranje unutrašnjih dospjelih neizmirenih obaveza za generalne vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske još uvijek nisu dostupni zbog kašnjenja u dostavljanju podataka nižih nivoa vlasti.

U svjetlu ove poteškoće kao i činjenice da ne postoje dokazi da ovaj kriterij izvršenja nije ispoštovan, Izvršni odbor je odobrio izuzeće od primjene ovog kriterija izvršenja.

Kontinuiran napredak se ostvaruje i u provedbi strukturalnih reformi koje imaju za cilj unapređenje u oblasti upravljanja javnim finansijama i poreskim upravama, te osiguranju stabilnosti finansijskog sektora – navodi se.

SBA je odobren 26. septembra 2012. godine u iznosu od 338.2 miliona SDR-ova (oko 388.9 miliona Eura ili 508.6 miliona US$).

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close