MMF ne da vlastima devizne rezerve Centralne banke BiH

Predstavnici MMF-a upozorili su vlasti BiH da od novog aranžmana s ovom finansijskom institucijom neće biti ništa ukoliko se odluče da iz deviznih rezervi Centralne banke BiH uzmu stotine miliona KM, saznaju “Nezavisne”.

“Upozoreni su da ne diraju devizne rezerve i karensi bord, odnosno da ne ugrožavaju funkcionisanje Valutnog odbora Centralne banke BiH jer u suprotnom neće biti ništa od novog aranžmana”, ispričao je izvor “Nezavisnih” iz Savjeta ministara BiH.

Kako saznajemo, Nadem Ilahi, šef Misije MMF-a, koja već danima boravi u BiH, još ranije je pismom upozorio vlasti BiH, odnosno članove Fiskalnog savjeta BiH, da ne ‘diraju’ novac iz deviznih rezervi i ugrožavaju funkcionisanje Valutnog odbora Centralne banke BiH, indirektno im poručujući da u tom slučaju neće biti novog aranžmana.

Podsjećanja radi, vlasti na nivou BiH već mjesecima traže način kako da dođu do dijela od oko 500 miliona KM viška deviznih rezervi Centralne banke BiH. Prvobitna zamisao je bila da se na nivou BiH osnuje razvojno-investicioni fond, od čega će, po svemu sudeći, morati odustati, jer MMF ne pristaje na tako nešto.

Inače, Ilahi je i juče razgovarao sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom, zamjenikom predsjedavajućeg i ministrom finansija i trezora BiH, te s Mirkom Šarovićem, zamjenikom predsjedavajućeg i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Na ovom sastanku predstavnici Savjeta ministara BiH izrazili su zainteresovanost za sklapanje novog aranžmana, istovremeno ističući da programi s ovom finansijskom institucijom, osim što mogu obezbijediti kredite po najnižim kamatama, garantuju i efikasno sprovođenje strukturalnih reformi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i trezora BiH, Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekao je da postoje pozitivni pokazatalji da će uskoro biti ispunjene obaveze u vezi s poravnanjem između entiteta na osnovu prihoda PDV-a. Bevanda je, takođe, naglasio da će budžet institucija BiH za 2016. godinu biti usvojen do kraja ove godine i da neće biti izlaganja riziku da se donosi odluka o privremenom finansiranju.

Iz Savjeta ministara BiH je saopšteno da je Ilahi naglasio da je ohrabren makroekonomskim pokazateljima u BiH, te da treba uložiti napore da se takav trend održi uz poboljšanje kontrola fiskalnih politika, sprovođenju reformi i smanjenju javne potrošnje. Na sastanku je, prema zvaničnim saopštenjima iz Savjeta ministara BiH, naglašeno da je neophodno osigurati prostor za nove investicije koje će ojačati privredu i povećati zapošljavanje.

Misija MMF-a u BiH boravi od 28. oktobra do 11. novembra kako bi na osnovu razgovora s predstavnicima entitetskih vlada i Savjeta ministara BiH uradila procjenu i donijela odluku o novom aranžmanu.

 

 

 

Izvor: Nezavisne novine
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close