PolitikaSvijet

MMF: Javni dug u svijetu veći nego za vrijeme Velike depresije

Zaduženost zemalja i dalje raste posvuda u svijetu, gdje se približava nivou na kojem je bila nakon Drugog svjetskog rata, upozorio je Međunarodni monetarni fond

“Sada javni dug u prosjeku premašuje nivo koji je dosegnuo u vrijeme velike ekonomske depresije (u 1930-im) i približava se razini na kojoj je bio nakon Drugog svjetskog rata”, ističe MMF u polugodišnjem izvještaju o zaduženosti.

Zaduženost zemalja izvoznica nafte, koje jako pogađa pad cijena sirove nafte, naglo raste kako bi se naknadio gubitak prihoda, ističe se u izvještaju objavljenom u prigodi proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

Po njihovoj procjeni, zaduženost proizvođača crnog zlata u Magrebu i na Bliskom istoku trebao bi u idućih pet godina skočiti za 2000 milijarde dolara.

“Javne financije su imale tešku godinu. Nastaje nova stvarnost”, zaključio je Vitor Gaspar, glavni autor izvještaja koji upozorava na posljedice usporavanja svjetske ekonomije. “Rizici rastu gotovo posvuda”.

Tako bi javni dug u Japanu trebao ove godine dosegnuti gotovo 250 posto BDP-a, 133 posto u Italiji, 107 posto u Sjedinjenim Državama i nešto više od 98 posto u Francuskoj, predviđa MMF. Nikakvih procjena nema za Grčku koja je već šestu godinu u teškoj ekonomskoj krizi.

MMF još jednom poziva zemlje članice da budu spremne na “brzu reakciju” kako bi poduprle ekonomski rast i “smanjile ranjivost” koju potiče njihova zaduženost, priznajući ipak da je njihov politički manevarski prostor uzak.

“Izborni kalendar i političke blokade mogli bi u 2016. otežati primjenu mjera i usporiti ambiciozne politike u nekim velikim ekonomijama”, zaključuje MMF.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close