MMF: Ekonomski oporavak u BiH bolji od očekivanog

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pod vodstvom Rona van Rudena, posjetila je BiH od 3. do 12. decembra i nakon pregleda stanja utvrdila da se ekonomski oporavak odvija bolje nego što su to u MMF-u očekivali.

“Ekonomski oporavak se pokazuje otpornijim na efekte prirodne katastrofe koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu u maju, nego što se to ranije mislilo. Industrijska proizvodnja i izvoz ponovo bilježe trend rasta a prihodi od poreza se i dalje oporavljaju. Iako se očekuje da će rast ove godine biti blizu jedan posto, izgledi za to su vrlo neizvjesni, dijelom i zbog ograničenih doznaka donatorskih sredstava namjenjenih za potrebe obnove. Rizici za rast zaposlenosti su i dalje visoki jer su korijeni nezapsolenosti pretežno strukturalne prirode”, izjavio je van Ruden nakon posjete.

On je dodao da je finansijski sektor, ukupno gledajući, i dalje dobro kapitaliziran i stabilan i dobro je podnio uticaj prirodne nepogode.

“Misija pozdravlja brzu reakciju vlasti u rješavanju problema koji su identificirani u jednoj manjoj banci, uključujući i kroz koordinaciju unutar Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost”, naveo je van Ruden.

Kazao je da je Misija razgovarala o napretku u provođenju politika koje su dogovorene u okviru stend-baj aranžmana koje za cilj imaju zauzdavanje tekuće potrošnje vlade, uključujući i troškove za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima, unapređenje poštivanja poreznih propisa i borbu protiv poreznih prevara, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje supervizije bankarskog sektora.

“Blagovremena provedba ovih politika bi otvorili put Izvršnom odboru MMF-a da u januaru 2015. razmotri osmi pregled provedbe SBA”, kazao je van Ruden.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close