Mliječni proizvodi drastično poskupjeli

Vrtoglavi rast cijena mlijeka i mliječnih prerađevina na policama bh. trgovina, na koje se posljednjih mjeseci žale potrošači, evidentirale su i zvanične statistike.

Najnovija analiza cijena u deset gradova Federacije BiH koju je sačinilo Federalno ministarstvo trgovine pokazuje da je u novembru prosječna cijena litra iznosila 1,50 KM, što je za 3,3 posto skuplje nego u oktobru.

Novi primjeri

Da je 1,5 maraka za litar mlijeka u nekim slučajevima i “niska” cijena, pokazuju drastičniji primjeri iz pojedinih bh. gradova. Mostarci su tako prošlog mjeseca ovaj artikl plaćali u prosjeku 1,8 KM, a Širokobriježani dvije marke.

Nove, znatno više cijene u novembru imali su i sirevi trapist, edamer i gauda. Prosječno, za kilogram ovih vrsta sireva trebalo je izdvojiti 13,3 KM, čak deset posto više nego mjesec ranije.

Sličan porast cijene od 10,10 posto zabilježen je i kod putera, pa su građani FBiH u novembru u prosjeku trebali izdvojiti 17,60 KM za kilogram.

Rodna godina

U Savezu udruženja potrošača BiH tvrde da se radi o nelogičnim poskupljenjima s obzirom na to da je godina bila rodna te da stočna hrana nije poskupjela već pojeftinila, dok je cijena električne energije na istom nivou.

– Građanima savjetujemo da, ako su u mogućnosti, kupuju mlijeko i mliječne proizvode iz njima poznatih domaćinstava, jer su znatno jeftiniji – kaže Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora ovog saveza.

Pad cijena brašna

Prema najnovijim podacima Federalnog ministarstva trgovine, u novembru je došlo do znatnog pada cijene pšeničnog brašna (17,4 posto), pa je ovaj proizvod u FBiH prosječno koštao marku.

To, međutim, kao ni ranijih mjeseci, nije pratilo adekvatno pojeftinjenje pekarskih proizvoda, pa je hljeb jeftiniji za samo 1,6 posto i kilogram je koštao 2,4 KM.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close