Mladić prvi na svijetu dobio prostetičku ruku preko koje osjeća dodir!

Za sada neidentifikovani 28-godišnjak postao je prva osoba na svijetu koja ima prostetičku ruku preko koje može osjetiti dodir. Za ovo revolucionarno iskustvo odgovorni su naučnici iz DARPA-e koji su osjet dodira preko proteze postigli tako što su volonteru ugradili u mozak dva seta elektroda i povezali ih direktno sa prostetičkom rukom.

Jedan set elektroda spojili su na dio mozga zadužen za motoriku i pokrete tijela, dok je drugi smješten na senzorni dio mozga, koji je zadužen za osjet dodira. S druge strane, proteza je opremljena senzorima koji mogu prepoznati svaki pritisak na prstima proteze, tako da su upravo ti senzori zaduženi za slanje signala mozgu čim neko dotakne prostetičku ruku.

Samo testiranje bilo je u tolikoj mjeri uspješno, da je spomenuti volonter, čak i kada je imao povez preko očiju, skoro stopostotnom tačnošću prepoznavao koji prst na protezi mu se dodiruje. Mada još uvijek nema ni riječi o tome da bi se ova procedura mogla uvesti u redovnu upotrebu u medicini, ipak je riječ o velikom pomaku naprijed u prostetici.

robot_hand_butterfly-1920x1080

Autor: Haris Aščalić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close