„Mladi u preduzetništvu BiH-mudrost ili ludost“.

Poljoprivredna proizvodnja je sve popularnija među mladima u BiH. Pored informacionih tehnologija, to je grana u kojoj mnogi vide svoju budućnost, spremni su preuzeti rizik i pokrenuti vlastiti biznis.

(dw.de)

Proizvodnja bijelog luka, ljekovitog bilja, eteričnih ulja, gljiva, crnog luka. To su neke od pobjedničkih ideja ovogodišnjeg projekta Studentsko preduzetništvo na kojem učestvuju studenti iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

Šansa je u poljoprivredi?

“Na prostoru Bosne i Hercegovine je veoma malo proizvođača bijelog luka, građanima se najčešće nudi kineski proizvod koji nije ni približnog kvaliteta kao domaće sorte“, objašnjava studentica Poljoprovrednog fakulteta u Banjaluci Biljana Ribić. Ona i njena prijateljica vidjele su svoju priliku upravo u uzgoju ove biljke. “Tržište je ogromno i zaista imamo velika očekivanja. Bijeli luk je najotpornija povrtarska kultura, tako da su i rizici minimalni”, kaže Biljana.

Pune nade i optimizma, razradile su poslovnu ideju do detalja, registrovale nekomercijalno poljoprivrdno gazdinstvo i sada čekaju novac od nagrade da kupe sjeme.

Bijeli luk ima veliko tržište

“Proizvodićemo sortu bosut. Stručnjaci i poljoprivrednici kažu da ta sorta prodaje samu sebe jer je jako kvalitetna, ima ujednačene čenove i solidan omjer vode i hranljivih materija”, objašnjava mlada preduzetnica.

Biljana Ribić želi uzgajati bijeli luk

Četiri hiljade dolara, koliko iznosi nagrada, biće im dovoljno za početne troškove. Parcela na kojoj će uzgajati bijeli luk nalazi se u Kozarskoj Dubici. Takmičenje “Imam ideju” održava se po treći put, do sada je na konkurs pristiglo preko hiljadu i po prijava.

“Očekivali smo mnogo manje, bili bismo zadovoljni i sa dvije stotine poslovnih ideja, ali ovo je zaista za svaku pohvalu. Velika zainteresovanost mladih je dokaz da nove generacije imaju potencijala i snagu da se upuste u preduzetništvo, samo ih treba podržati”, kaže Miloš Todorović, menadžer projekta kojeg sprovodi sprovodi Centar za istraživanja i studije – GEA.

Ana Ćosić, ambiciozna studentica agronomije

Ove, kao i prethodnih godina nagrađeno je dvanaest poslovnih ideja. Studenti iz Banjaluke, Mostara i Sarajeva prošli su detaljanu obuku pisanja poslovnog plana i do završetka projekta svi su morali registrovati djelatnost. Najbolji su nagrađeni sa po 4000 američkih dolara a novac je obezbijedila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Biljana je završila osnovne studije, ali nije u potrazi za sigurnim poslom. Svu energiju usmjerila je na pokretanje vlastite proizvodnje: “Mi definitivno želimo da se bavimo ovim, mislim da mladi mogu revitalizovati poljoprivrednu proizvodnju. Pokušaćemo, daćemo sve od sebe da nam ovo uspije, ako ne, onda ćemo otići odavde jer u inostranstvu ima mnogo prilika”, smatra ona.

“Prodaja već dogovorena”

Slično razmišlja i Ana Ćosić, takođe studentica agronomije u Banjaluci. Ona uskoro pokreće proizvodnju ljekovitog bilja, tačnije matičnjaka i pitome nane.

“To je veoma profitabilan posao. Cijena ljekovitog bilja je do šest puta veća od cijene pšenice. U BiH je veoma malo proizvođača. Već sam sklopila ugovor s jednom firmom koja će otkupiti svu proizvedenu masu. Kupac je tu, tako da trenutno ne postoji rizik da neću prodati svoj proizvod ”, kaže Ana.

Erdin Karijašević

Smatra da je mali broj njenih kolega spreman na sličan poduhvat. Uvjerena je da se može uspjeti uz dosta truda ali da mnogi ne žele prolaziti kroz sve to.

Uzgojem matičnjaka uskoro će se baviti Anin vršnjak iz Tuzle. Dvadesetčetvorogodišnji Erdin Kerijašević odlučio se za proizvodnju eteričnog ulja. Erdin je student sarajevskog Tehnološkog fakulteta. “Ne treba očekivati od države da nam servira posao. Počinjem s matičnjakom, cilj mi je da se jednog dana imam svoju firmu koja se bavi proizvodjom eteričnog ulja od lavande, kamilice, smilja itd. Mislim da bi se što više mladih trebalo okrenuti poljoprivredi i konkterno ljekovitom bilju, jer je potražnja velika a mi možemo Evropskoj uniji ponuditi odličan proizvod”, ističe Erdin.

Namještaj od auto-otpada

Cilj konkursa “Imam ideju”, i sličnih projekata je da se mladi podstiču na pokretanje vlastitog biznisa. Iz prethodna dva ciklusa od ukupnog broja osnovanih preduzeća, preko šezdeset posto danas funkcioniše i radi. Najviše poslovnih ideja stiže iz oblasti poljoprivrede i informacionih tehnologija.

Ljubica Skoko i Josip Soldo bave se izradom namještaja od starih guma. Oni su mostarski studenti, a dolaze iz Širokog Brijega. Firmu su registrovali i za sada imaju jednog zaposlenog.

“U Hercegovini ima mnogo auto otpada. Sav materijal, odnosno sirovinu imamo besplatno. Odbačenih guma ima na pretek, a one se odlično mogu iskoristiti. U svijetu se to odavno radi ali kod nas to još nije zaživjelo. Namještaj je odličan, veoma moderan i nadamo se da ćemo imati kupce”, kaže Ljubica. Namještaj, tj. gume oblažu se najrazličitijim materijalima, mogu se prilagoditi svakom enterijeru a pogodan je i za vanjsku upotrebu, objašnjava Josip.

Ovi omladinci tvrde da su prilike svuda oko njih, čak i u zemlji kao što je BiH. Bez obzira na brojne prepreke, vjeruju da svako ko ima dobru ideju može uspjeti. Možda ne neće obogatiti, ali kako tvrde, osigurati mjesečnu platu sigurno je moguće.

  • Autor Aleksandra Slavnić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close