Mladen Ivanić: Skinut ćemo Dodika s vlasti, krađa i pare neće mu pomoći

Siguran zajednički nastup opozicije na narednim izborima; Mislim da ćemo na idućim izborima sasvim sigurno uspjeti pobijediti vladajuću strukturu, rekao je Ivanić

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako će do kraja, a najdalje do početka naredne godine opozicija u Republici Srpskoj (RS) ozvaničiti zajednički nastup na Općim izborima 2014. godine.

Njihov krajnji cilj je preuzimanje vlasti u tom entitetu od Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji će u oktobru naredne godine, kada bi trebali biti održani novi izbori, imati skoro punih devet godina straža na čelu vlasti RS, jer je entitetsku vladu preuzeo još 28. februara 2006. godine.

Ivanić tvrdi kako je veliki optimista da će uskoro biti dogovoreno okupljanje opozicije na zajedničkom frontu.

”Nemamo mi čak ni nekih velikih neusaglašenih stvari jer je sam koncept dosta jednostavan. Mi smo se već dogovorili da bi trebali imati jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH i jednog kandidata za predsjednika RS. To su simbolične tačke oko kojih ćemo se ujediniti. Ja mislim da postoji spremnost svih da se takav dogovor napravi. Ne vjerujem da će oko toga biti posebnih problema. Još je, naravno, rano, jer mi pred sobom imamo godinu dana do izbora. Ali vjerujem da ćemo do kraja godine usaglasiti osnovne principe, ali da konkretna imena kandidata za nećemo imati prije marta iduće godine. Uvjeren sam da će ovakva vrsta sporazuma biti postignuta”, govori Ivanić za AA.

Prema njegovim riječima, ključni igrači na političkoj sceni u opoziciji RS su Srpska demokratska stranka (SDS), Narodni demokratski pokret (NDP) i njegov PDP.

”Svi su ujedno spremni i saglasni da neće ići sa SNSD-om na naredne izbore. To znači da mi neku vrstu dogovora već imamo.  Ozvaničenje će biti do kraja godine ili početkom naredne”, kazao je.

Vjeruje da opozicija ima snage da zaista ”skine” s vlasti Milorada Dodika.

”Mislim da ima. Pokazalo se to prije tri  godine na onim izborima. Praktično, ja sam tada gotovo pobijedio, ali krađom je moja pobjeda spriječena. Ako sam ja prije tri godine, u mnogo povoljnijim uslovima za sadašnju vlast, praktično pobijedio – mislim da je pobjeda opozicije danas vrlo moguća i izvjesna, jer su danas mnogo nepovoljniji uslovi za vlast. U krajnjoj liniji i neka istraživanja idu u korist uspjeha opozicije. Na posljednjim lokalnim izborima smo bili podjednaki, 1:1. Mislim da ćemo na idućim sasvim sigurno uspjeti pobijediti vladajuću strukturu”, komentira Ivanić, inače bivši predsjednik RS.

– Krađa glasova za očuvanje režima –

Ističe da su kupovina glasova ili njihova krađa na izborima jedine opcije koje stoje na raspolaganju režimu u RS.

”Režim će pokušati da kupuje i da krade, ali i mi ćemo se daleko bolje organizovati nego ranijih godina. Ja mislim da im više ni kupovina glasova neće moći omogućiti opstanak na vlasti, jer je nezadovoljstvo ljudi jako veliko i bit ćemo i mi bolje organizovani. U cjelini ja sa dosta optimizma očekujem naredne izbore”, rekao je Mladen Ivanić, lider PDP-a.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close