Kultura

“Mjesto bola” u Beču

MJESTA BOLA U BEČU

U sobotu u 19 sati, pred brojnim posjetiteljima i članovima bosanskohercegovačke akademske zajednice u Austriji, u Bošnjačkom kulturnom centru, upriličeno je otvorenje multimedijalne putujuće izložbe “Mjesta bola», koautora prof. dr. Hariza Halilovića i dr. Adisa Fejzića.

Izložba je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada socijalnog antropologa profesora Halilovića i umjetničkog opusa vizualnog umjetnika i skulptora dr. Fejzića.

Iako autori već skoro dvije decenije žive i rade u dalekoj Australiji, Bosna je primarna tema njihovog akademskog i umjetničkog zanimanja, Halilovićevog pisanja i Fejzićevih slika i skultpura. Kako Halilović reče, tamo gdje antropologija prestaje počinje umjetnost, a ovom izložbom autori su premostili umjetni jaz između znanstvenog i fiktivnog i kreirali jedinstvenu antropološko-umjetničku priču o Bosni i njenim mjestima bola.

“Mjesta bola su bosanska tabu(t) tema, nešto o čemu je teško govoriti, ono o čemu svi javno šutimo a znamo da nas sve tišti. Ta mjesta su u nama, našim sjećanjima i osjećanjima, onome što osjetimo kao prazninu u sebi, kao fantomski bol dijelova sebe kojih više nemamo, a koje ne prestajemo osjećati.” – istakli su autori u svojem obraćanju.

Također su naglasili kako je svaka sličnost sa stvarnim ljudima i mjestima namjerna, a uloga imaginarnog i kreativnog nije da uljepša, već da nadomjesti i nadopuni osakačenu stvarnost, povede nas u sveprisutnu prošlost, u bezvremenski međuprostor ispunjen emocijama.

Mnogi posjetitelji su se prepoznali u onome o čemu su nijeme slike govorile više od riječi.

Ova putujuća globalna izložba je od novembra 2016. do danas prikazana u Sarajevu, Melbourneu, Brisbaneu i Beču a nakon Beča nastavlja put za St. Louis u SAD.

Ovom prilikom je također potpisan Memorandum o suradnji između Bosanskohercegovačkog Akademskog Udruženja Austrije i Australsko-bosanskog Akademskog Foruma, dviju organizacija koje su potpomogle ostvarivanje ove izložbe.

Anis Bey

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close