BiHPolitika

Ključni akteri i internacionalni biznisi

Posebnu ulogu u ekonomskoj diplomatiji, osim BiH i njenih institucija, ključni akteri su i internacionalni biznisi, te civilni sektor.
“Ekonomska diplomatija je izuzetno važna za BiH, prvenstveno zbog potreba, odnosno neophodnih promjena, kako unutar zemlje, tako i pozicije BiH u međunarodnom okruženju”, izjavila je profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Hadžiahmetović, predavač na današnjoj edukaciji u Sarajevu o temi “Ekonomska diplomatija-modul četiri”.

Ona je naglasila da nova ekonomska diplomatija dobija specifičnu težinu jer je u vremenu globalnog prestrojavanja sve više na sceni ekonomizacija klasične diplomatije, te diplomatizacija ekonomije, dodajući da to čine sve zemlje u svijetu i da se po tome mjeri njihova uspješnost.

Hadžiahmetovićeva je navela da privreda BiH “plaća cijenu neorganizovanosti u BiH” zato što je ekonomija prema prioritetima unutrašnje i spoljne politike na drugom ili trećem mjestu.

Prema njenim riječima, da bi se nešto unaprijedilo prvo treba promijeniti percepciju u glavama ljudi, prioritete drugačije rangirati, znati šta se hoće, a onda sve staviti u funkciju realizacije tog cilja, uključujući ambasade i diplomatsko-konzularnu mrežu BiH.

Novoimenovani ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić rekao je da ekonomska diplomatija predstavlja budućnost, ne samo Ministarstva inostranih poslova BiH i ambasada, nego svih članova društva.

Prema njegovim riječima, puno više pažnje treba posvetiti dijaspori BiH jer složena politička situacija u ovom regionu strance često obeshrabri da investiraju u BiH.

“Ukoliko ljudi sa prostora BiH, koji dobro poznaju situaciju u zemlji, investiraju u nju, njihov primjer će slijediti i drugi, odnosno stranci”, smatra Hajrić, koji uskoro odlazi na dužnost u Australiju.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je da je u ekonomskoj diplomatiji BiH, odnosno u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, izražen nedostatak znanja.

Bojić je istakao da je ovaj modul fokusiran na iskustva ambasadora akreditovanih u BiH, te dodao da je edukaciju u vezi sa ekonomskom diplomatijom, koja je podijeljena u četiri dijela, prošlo 240 polaznika, najvećim dijelom predstavnici institucija i agencija u BiH.

On je naveo da je oko 40 iskusnih profesora i menadžera edukovalo polaznike modula, te izrazio nadu da će ovaj projekat donijeti rezultate i unaprijediti promociju privrede BiH u inostranstvu.

Ovu dvodnevnu edukaciju organizovala je Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Agencijom za državnu službu BiH, te uz podršku Predstavništva fondacije “Konrad Adenauer” u BiH.

Učesnicima će se obratiti ambasadori Srbije u BiH Stanimir Vukićević, Hrvatske Ivan del Vekio, Kine Čen Bo, šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova, šef Političkog i ekonomskog odjeljenja Delegacije EU u BiH Jan Šnajdauf.

O ekonomskoj diplomatiji govoriće i savjetnici u ambasadama SAD DŽon Silson, Austrije Filipe Kupfer, Turske Sedat Jildiz, te Slovenije Borut Valenčič, zamjenik generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju Gazmend Turdiu, kao i zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH Martin Gaber.

Srna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close