MIZ Visoko: Skupština razmatrala izvještaje za prošlu i planove za tekuću godinu

IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE VISOKO

Inicirano uređenje harema Bijele džamije za klanjanje teravih namaza na otvorenom, Predloženo uvođenje vjerske pouke u džematima za odrasle, Hoče li Buci uskoro postat džemat ?

Dana 24.marta 2013./12.Džumade-l-ula 1434.h.g. u Bijeloj džamiji u Visokom nakon obavljenog podne namaza održana je redovna Izvještajna skupština MIZ Visoko. Na prijedlog predsjednika MIZ Visoko g-dina Ugarak Džemila koji je predsjedavao radnim predsjedništvom usvojen je Dnevni red sljedečeg sadržaja:
1. Izvještaj o radu za 2012. godinu, Administrativni izvještaj, izvještaj o radu Aktiva žena, te izvještaj o aktivnostima Omladinskog kruga, sa Operativnim planom rada MIZ za 2013. godinu;
2. Finansijski izvještaj;
3. Razno;

Izvještaj o radu MIZ podnio je i detaljnije pojasnio Glavni imam MIZ Ibrahim ef Hadžić pojašnjavajući da je isti rađen po određenim smjernicama Rijaseta IZ o elementima koji trebaju biti obuhvaćeni u izvještajnom periodu. Podsječajuć,i da iako je stanje u društvu dosta teško trebali bi biti zadovoljni aktivnostima koje se provode sa imamima na čelu. Vrlo dobra saradnja MIZ sa članovima IZ ostvaruje se kroz brojna druženja na mevludima, hadžijskim dovama, hatmama, predavanjima…. ali svakako da ima prostora za još veću i bolju saradnju na obostrano zadovoljstvo.
Prvi put u izvještajima govori se o radu i Aktiva žena koje su radile za dobrobit ženske populacije pripadnica IZ kroz tribine i druga druženja te tako omogućeno širem krugu isti da govore o aktuelnim pitanjima vezanim za žene. Omlainski krug je radio dosta intenzivno na okupljanju omladine počevši od organizovanja zajedničkih iftara, preko kvalitenih predavanja do jako dobro provedene akcije humanitarnog karaktera….
Nakon otvorene rasprave po izvještajima došlo se do određenih smjernica u radu MIZ Visoko u tekućoj i narednim godinama.
Jedna od inicijativa bila je prijedlog uređenja harema Bijele džamije za klanjanje teravih namaza na otvorenom, kao i prijedlog uvođenja obaveze za imame u džematima za početak izvođenja mektebske nastave za odrasle….
Otvoreno je i pitanje formiranja novog džemata, a to je džemat Buci. Sa novoizgrađenom džamijom i munarom sa pet šerefeta a još uvijek nije počela da radi punim kapacitetom kako je to i zamišljeno od građevinskog odbora Buci. Po obješnjenju Ibrahim efendije zbog objektivnih poteškoća u osnivanju džemata čeka se još za zvanični početak djelovanja budućeg džemata Buci, jer za takvo što potrebno je evidentirati 200 stalnih članova IZ a Buci to još uvijek nemaju. Prigovora je bilo i iz džemata Seoća da je šteta da se u novoj, lijepo opremljenoj džamiji ezan čuje samo petkom za džumu namaz.
Iz administrativnog dijela izvještaja delegati Skupštine između ostalog saznali su da je za 2012. godinu obavljeno 106 šerijatskih vjenčanja, te izvršene 322 dženaze za preminule članove IZ.
Jedan od akutnih problema sa kojim sa susreću u radu jeste još uvijek relativan broj članova IZ. Srazmjerno broju stanovnika ovaj broj bi mogao biti i daleko veći. Na što se stavlja akcenat u djelovanju u narednom periodu. Finansijskim izvještajem MIZ prikazani su uporedni pokazatelji prihoda i rashoda za izvještajnu i prethodnu godinu sa procentualno izraženim smanjenjem , odnosno povećanjem, te pokazatelji broja članova u džematima.
Na ovaj izvještaj bilo je prigovora i zamjerki u smislu da nije dovoljno pregledan, odnosno objektivan pokazatelj stvarnog stanja, te se zadužuje IO MIZ da za naredni izvještajni period vodi više računa o tome. Sve u svemu moglo bi se reći da MIZ Visoko ima 33 uposlena te određen broj honorarno uposlenih i sa osnovnim prihodom od članarine pozitivnim rezultatom je završio poslovnu 2012. godinu.

Na početku rada odlomke časnog Kur¨ana proučio je uvaženi Hamza ef Trako dok je na završetku to uradio prof Fikret ef Bajrić.

Senad Goralija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close