Mirsadu Purivatri dodijeljena nagrada “Poduzetnik godine” mreže Europa Cinemas

Direktoru Sarajevo Film Festivala Mirsadu Purivatri u petak uvečer u Pragu je uručena nagrada “Poduzetnik godine” koju dodjeljuje internacionalna mreža Europa Cinemas, institucija koja pruža podršku kinima čiji je rad posvećen predstavljanju i promociji evropskog filma

Nagrada je Purivatri dodijeljena u znak priznanja za doprinos promociji evropskog filma u okviru programa Sarajevo Film Festivala, te u okviru repertoara kina Meeting Point.

Primajući nagradu Purivatra je istakao da to priznanje dijeli sa svima koji su u proteklih 20 godina uspješno razvijali koncept Sarajevo Film Festivala i rada kina Meeting Point.

“Baveći se poslom kreiranja kulturnih događaja u okviru Obala Art Centra u Sarajevu, koji su se ticali vizuelne i pozorišne umjetnosti, muzike i filma, u godinama nakon rata i danas, u potpunosti smo se usmjerili u programiranje filmskih sadržaja, zbog toga što cijenimo da je film umjetnička forma koja najlakše i najjednostavnije dopire do publike preskačući kulturološke, nacionalne, rodne, dobne i obrazovne granice. Sretni smo i ponosni zbog svega što smo postigli stvarajući Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point, i što je danas grad Sarajevo prepoznat kao centar razvoja regionalne filmske industrije kao dijela evropske i svjetske kinematografije”, izjavio je, između ostalog, Purivatra.

Ove godine Europa Cinemas ukazala je na značaj projekta Operacija kino, putujućeg kina Sarajevo Film Festivala, uvrštavajući ga u svoj program podrške. Riječ je o filmsko-obrazovnom programu koji promovira filmska ostvarenja s posebnim akcentom na evropski i regionalni film, koji je samo u protekloj godini predstavio program u 45 bosanskohercegovačkih gradova, prenosi FENA.

Na ceremoniji u Pragu dodijeljena je i nagrada za najbolji program holandskom Filmhuisu, te nagrada za najbolje aktivnosti za mladu publiku koja je ove godine pripala grčkom kinu Cine Paradisos.

Novovrijeme

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close