Belgijski znanstvenici: Ni Turska ni Rusija ne govore istinu o rušenju zrakoplova

Belgijski astrofizičari dr. Tom van Doorsslaere i dr. Giovanni Lapenta s Katoličkog sveučilišta Leuven su, nakon pregledavanja službenih izvješća i videosnimke rušenja ruskog vojnog zrakoplova, zaključili da ni jedna strana ne govori istinu o tome što se dogodilo.

Ruski zrakoplov letio je većom brzinom nego što je Turska opisala u izvješćima. Kako su opisali, letjelica je bila 17 sekundi u turskom zračnom prostoru, što je prema izračunu fizičara nemoguće jer bi pri brzini od 980 km/h, taj avion u njihovom prostoru mogao biti samo sedam sekundi, prenosi Independent pozivajući se na zaključke belgijskih astrofizičara.

Prema znanstvenicima, Turska nije upozorila Ruse da se nalaze u njihovom zračnom prostoru. Tvrdnje da Turska ne navodi istinu objašnjavaju time da je nemoguće da je deset upozorenja izrečeno u pet minuta budući da takva vrsta zrakoplova pri spomenutoj brzini prelazi 80 kilometara u sekundi.

-Kako su turske zračne snage mogle predvidjeti da će avion prijeći u njihovo zračno područje? Vojni zrakoplovi su agilni i, u teoriji, ruski avion se u zadnji trenutak mogao okrenuti i izbjeći ulazak u turski prostor. Upozorenja ruskim pilotima bile su puke špekulacije u trenutku njihovog izdavanja – upozoravaju Van Doorsslaere i Lapenta.

Belgijski fizičari ne podržavaju ni tvrdnje ruske strane. Opovrgavaju, naime, ruske izjave da se zrakoplov okretao i izbjegavao turski zračni prostor u trenutku kad je pogođen. Promjenu smjera kretanja za 90 stupnjeva, pri tolikoj brzini, može postići samo objekt puno teži ili brži od aviona, upozoravaju znanstvenici.

-Obje strane priče moraju se uzeti s rezervom. Proračuni pokazuju da je ruski zrakoplov mogao biti maksimalno deset sekundi u turskom zračnom prostoru, a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima fizike – poručuju belgijski fizičari u svojoj analizi.

 

M.M.
hrsvijet.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close