BiHPrivreda

Mirsad Zaimović: Radnici su uzalud tužili “BH Telecom”!

Generalni direktor “BH Telecoma” Mirsad Zaimović kategoričan je u izjavi za “Avaz” da su radnici koji su mahom u prošlosti zbog kršenja granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH protiv ove kompanije pokrenuli masovne tužbe to učinili uzalud!

Kako saznajemo, oko 400 radnika “BH Telecoma” tužilo je kompaniju pozivajući se na odredbu granskog kolektivnog ugovora ispregovaranog još za vrijeme vlade Nedžada Brankovića, a koji im omogućava stjecanje do pet posto kapitala „BH Telecoma“.

Sudski postupak

Trenutno se ovaj postupak vodi u Općinskom sudu Sarajevo, a u slučaju da bude pozitivan ishod za radnike, pravo na pet posto dionica omogućio bi im kapital od 70 miliona KM, budući da se tržišna vrijednost “BH Telecoma” trenutno procjenjuje na 1,4 milijarde KM. Država bi, u tom slučaju, izgubila pet posto kapitala te bi spala na 85 posto vlasništva u ovom telekom operateru.

– Naši pravnici, zajedno s izvršnom direktoricom za pravne poslove Almom Čolo, koja je vrhunski pravnik, analizirali su odredbu granskog kolektivnog ugovora te ustanovili da su je oni koji su tužili pogrešno protumačili. Tamo stoji da vlasnik može, a ne mora pet posto dionica dati onima koji su tužili. Dakle, s visokim stepenom sigurnosti se tvrdi da su ove tužbe uzaludne – poručio je Zaimović.

On, pak, ističe da još postoje radnici koji po istom osnovu tuže “BH Telecom”, dodajući da to rade i bivši radnici te oni koji su se penzionisali. Ali to je gubljenje energije, tvrdi Zaimović. Kada je riječ o budućem procesu pregovaranja granskih kolektivnih ugovora, a čiji je početak prošle sedmice ozvaničio federalni premijer Fadil Novalić, Zaimović ističe da će se u svakom slučaju nastojati da ovakva odredba više ne postoji u granskom kolektivnom ugovoru za područje telekomunikacija.

Poslovanje kompanije

– Siguran sam da ona više neće postojati, iz prostog razloga da se ne stvaraju nejasnoće i nemir unutar radnika, zatim komplikacije u odnosima između radnika i kompanije i u konačnici između same kompanije i većinskog vlasnika, a to je Vlada FBiH. Ne smije se zbog toga ni u kojem pogledu dovoditi u pitanje poslovanje kompanije – izričit je Zaimović.

Država ima 90 posto vlasništva

Zaimović ističe da, hipotetički rečeno, presuda u korist radnika kojima bi pripalo pet posto državnog kapitala ne bi ništa promijenila u upravljanju kompanije, jer država ima ukupno 90 posto vlasništva. Drugačija situacija je, kaže, u HT-u Mostar, gdje bi država u tom slučaju izgubila većinski paket, jer trenutno ima 50,1 posto vlasništva u mostarskom telekom operateru.

Autor: A. DUČIĆ

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close