Miro Lazović: BiH ne prijeti ni separatistička niti unitaristička retorika, već neodgovorna vlast

BiH ne prijeti ni separatistička niti unitaristička retorika, već neodgovorna vlast. Ta vlast održava se na ruinama nedovršene građevine koja nam je isporučena u Dejtonu i čija konstrukcija konstantno podrhtava pod pritiskom teretom određenih ustavnih rješenja, ističe za Vijesti.ba predsjednik Unije socijaldemokrata (USD) BiH Miro Lazović.

VIJESTI.BA: Unija socijaldemokrata na izbore izlazi na svim nivoima vlasti u BiH, no niste predložili kandidata za člana Predsjedništva BiH?

LAZOVIĆ: Unija socijaldemokrata – unija za sve nas, kako ćemo se zvati na glasačkom listiću, novi je politički subjekat koji na izbore izlazi sa kandidatima za sve nivoe vlasti, osim za Predsjedništvo BiH. Prijavili smo stranku i za Narodnu skupštinu RS (NSRS), kao i za sve izborne jedinice u tom entitetu. Ta činjenica veoma je bitna za nas jer želimo biti unija koja okuplja sve Bosance i Hercegovce, građanske i demokratske provinijencije na cijelom prostoru BiH.

Očekujemo zapažene rezultate, jer smo sačuvali i materijalnu i kadrovsku strukturu nakon nedavnih previranja u Socijaldemokratskoj uniji.

VIJESTI.BA: Ko su vaši koalicioni partneri?

LAZOVIĆ: Prije prijave kandidatskih listi, vodili smo razgovore sa određenim političkim subjektima. Najznačajnija stranka sa kojoj smo razgovarali je SDP BiH, koji je predlagao ujedinjenje stranaka. Taj potez nas je iznenadio i bili smo voljni da to ujedinjenje prihvatimo nakon izbora, a da za izbore idemo u koalicionom sporazumu. Međutim, rukovodstvo SDP BiH nije htjelo prihvatiti ovu koaliciju, pa samo odlučili da idemo sami na izbore, sa opredjeljenjem da sa demokratama i dalje vodimo integrativnu politiku čiji je krajnji cilj okupljanje političkih stranaka pod socijaldemokratskim ideološkim premisama.

Takođe, odbili smo neprincipijelne koalicione sporazume sa određenim brojem manjih stranaka, jer smatramo da trebamo očuvati vrijednost na kojima smo osnovani, u prvom redu, socijalna pravda, dijalog, solidarnost, te etičkih i moralnih principa koji odsustvuju na političkoj sceni.

VIJESTI.BA: Već ste pomenuli odsustvo moralnih vrijednosti sa političke scene. Šta je veća opasnost za BiH – separatistička ili unitaristička retorika?

LAZOVIĆ: Opasnost za BiH predstavlja nedostatak odgovorne vlasti. Retorika, bilo separatistička ili unitaristička, rezultat je izjava pojedinaca koji na taj način pokušavaju dobiti više glasova za svoje političke opcije. Dakle, BiH ne prijeti ni separatistička niti unitaristička retorika, već neodgovorna vlast. Ta vlast održava se na ruinama nedovršene građevine koja nam je isporučena u Dejtonu i čija konstrukcija konstantno podrhtava pod pritiskom teretom određenih ustavnih rješenja.

U tom kontekstu, potrebno je mijenjati društveni ambijent u BiH, ali i ustavno – pravnu i teritorijalnu organizaciju naše zemlje, ukoliko želimo da je gradimo kao stabilnu državu. Promjena društvenog ambijenta nije moguća sve dok političke stranke unutar sebe ne postanu demokratske i dok težnja za opštim dobrom ne prevlada lične i političke interese. Na bh. političkoj sceni je imitacija vlasti, u našoj državi nema konzistentne i stabilne vlasti.

VIJESTI.BA: Nakon donatorske konferencije u Briselu, insistira se na transparentnom trošenju novca. Postoji li bojazan da bh. vlasti neće odgovorno ispuniti ovaj zahtjev?

LAZOVIĆ: Iskreno bih želio da aktuelna vlast može odgovoriti na te zahtjeve, ali sam skeptik. Najveći šamar aktuelnoj vlasti nedavno je uputio japanski ambasador u našoj zemlji, koji je otvoreno kazao da im ne vjeruje kada su u pitanju trošenja donatorskih sredstava. U tom kontekstu, vlast se treba zabrinuti jer je to poruka koju je izrekao pojedinac, ali sam siguran da iza toga stoji EU i drugi donatori.

Siguran sam da će donirana sredstva morati proći transparentnim putem, na način da donatori kontrolišu svaki dinar. Ako bi se donirana sredstva usmjerila na vladine račune, ako bi tim sredstvima dirigirale entitetske vlade, siguran sam da bi dobar dio tih sredstava završio u nekim drugim svrhama, a koje nisu namijenjene poplavljenim područjima.

VIJESTI.BA: Šta biste poručili građanima uoči izbora, a posebno imajući u vidu veliki broj apstinenata?

LAZOVIĆ: Apstinencija svakako nije dobro rješenje. Situacija se mijenja na izborima. Građani u svojim rukama imaju poluge preko kojih mogu mijenjati situaciju u državi. Svako ko ne izađe na izbore uradiće ono što najmanje želi. Neizlaskom na izbore dajete glas strankama za koje ne biste glasali.

Aktuelne političke stranke imaju siguran broj svojih glasača, koji su iz različitih razloga vezani za aktuelne političke stranke (zaposlenje, nepotizam). Situaciju bi mogli promijeniti neodlučni, na način da izađu na izbore i izaberu nešto drugo.

Pozivam građane da izađu na izbore i glasaju za ljude kojima vjeruju. Ne treba glasati za parole, koje izlaze iz stranačkih štabova, već glas treba dati ljudima za koje ste uvjereni da žive principe koji su potrebni BiH, odnosno principe koji se nisu odvojili od naroda.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close