Miro Džakula: Za osam mjeseci oduzeta roba vrijedna 3,5 miliona KM

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je da je na blagi pad neto prihoda od indirektnih poreza, koji su otišli u raspodjelu korisnicima, utjecao na rast povrata PDV-a u osam mjeseci ove godine.

“UIO je u devet mjeseci 2013. godine privredi vratio 739 miliona KM više u odnosu na isti period 2012. godine”, rekao je Džakula.

On je za “Oslobođenje” precizirao da su na rast zahtjeva za povrat PDV-a utjecali rast izvoza dobara iz BiH u toku ove godine, veći zahtjevi međunarodnih organizacija koje učestvuju u velikim infrastrukturnim projektima u BiH, poput izgradnje koridora 5C, te nelikvidnost poreskih obaveznika koji traže povrat PDV-a umjesto ranije češće korištenog poreskog kredita.

“Pad prihoda od indirektnih poreza bilježe sve zemlje u okruženju, uprkos činjenici da su u prethodnom periodu povećale stopu PDV-a – Hrvatska sa 22 na 25 posto, Srbija sa 18 na 20 posto i Crna Gora sa 17 na 19 posto”, istakao je Džakula.

On je naveo da su službenici UIO u osam mjeseci 2013. godine podnijeli 315 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH zbog sumnje da su počinjeni prekršaji iz oblasti indirektnih poreza.

“Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u osam mjeseci 2013. godine iznosi 3,5 miliona KM”, rekao je Džakula.

Kada je riječ o vrsti oduzete robe, Džakula je precizirao da je najviše oduzeto tekstilnih proizvoda, cigareta, kafe, sunčanih i dioptrijskih naočara, satova, motornih vozila, mobilnih telefona, zlata, tehničke robe, namještaja i vijagre.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close