Miro Cerar pobjednik izbora u Sloveniji

Prema sinoć objavljenim izlaznim anketama, Cerarova stranka dobila je 36,9 posto glasova, a na drugom mjestu s 19,2 posto glasova je Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše

Stranka Mire Cerara (SMC), koju vodi 51-godišnji sveučilišni profesor i pravnik Miro Cerar, uvjerljiva je pobjednica prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Sloveniji.

Prema večeras objavljenim izlaznim anketama, Cerarova stranka dobila je 36,9 posto glasova, a na drugom mjestu s 19,2 posto glasova je Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše.

Ceraru će pripasti oko 38 mandata u 90-članom parlamentu, a Janšinoj stranci, koja nema izgleda za sastavljanje vlade, oko 19 mandata.

U novom parlamentu zastupnička mjesta dobit će Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koja je osvojila 9,7 posto glasova, što je najbolji rezultat te stranke od osnutka. Nakon nje, četvrti najbolji rezultat na opće je iznenađenje osvojila sa 7,1 posto glasova koalicija Udružena ljevica (ZL).

Razočaravajući rezultat zabilježili su Socijalni demokrati (SD) koji su pobijedili na izborima 2008. godine, a sada osvajaju samo 5,8 posto glasova. Bolji rezultat nego na prošlim izborima osvojila je i demokršćanska Nova Slovenija (NS) s 5,4 posto glasova, dok je Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), premijerke u odlasku, dobilo 4,7 posto glasova.

Sve ostale stranke dobile su manje od četiri posto glasova, što je prag za dobivanje mandata u parlamentu, rezultat je izlazne ankete koju je za Slovensku televiziju i komercijalnu televizijsku postaju POP TV proveo institut Mediana.

Miro Cerar, u čiju su osobu i stranku po mišljenjima analitičara slovenski birači, razočarani starim strankama i političarima, projicirali svoje želje iako se Cerar u kampanji nije jasno
izjašnjavao o programu i konkretnim potezima, izjavio je u nedjelju nakon zatvaranja birališta da bi nova koalicija mogla biti poznata u vrijeme kad se na prvoj sjednici bude konstituirao novi parlament.

Cerar je rekao da će o suradnji razgovarati sa svim strankama, ali da ne vidi mogućnosti za povezivanje sa strankom Janeza Janše jer ona nekim svojim potezima “ruši institucije”.

Riječ je o stranci bivšeg premijera Janše koji se nalazi u zatvoru zbog korupcije, a stranka ga i dalje podržava i traži njegovo puštanje iz zatvora.

Istaknuti dužnosnik Janšinog SDS-a i bivši ministar u njegovoj vladi Zvone Černač izjavio je večeras za medije da slovenski izbori za parlament s Janšom u zatvoru nisu bili “ni slobodni ni pošteni” i da njegova stranka u novom parlamentu neće prihvatiti nijednu službenu funkciju.

Černač je najavio da će ta stranka ubuduće organizirati i neke poteze “građanskog neposluha” protiv novih vlasti čiju legitimnost neće priznati.

(Fena/aa)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close