Danas ističe rok za predaju kandidatskih listi: Stranke čekale zadnji dan

Bit će frekfentno danas do 16 sati u Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) s obzirom na to da je većina političkih stranaka ovjerenih za učešće na opštim izborima u BiH 2014. odlučila liste CIK-u predati zadnjeg dana roka.

Do jučer su bili poznati kandidati HDZ-a 1990, SNSD-a, DF-a, SDP-a, SPP-a, USD-a… Međutim, imena iz HDZ-a BiH, SBB-a i Saveza za promjene neće biti poznata do danas.

Ko potpisuje u SDA

Turbulentno je bilo jučer u redovima SDA. Prema nepotvrđenim informacijama lider ove stranke Sulejman Tihić nije bio zadovoljan sastavom kandidatskih listi, te se njegov potpis čekao do poslijepodnevnih sati. Tihić je posebno zamjerao imenima predloženim za federalni nivo. Potpis lidera SDA na liste čekao je jučer poslijepodne gensek ove stranke Amir Zukić, inače lično zainteresovan, jer po prijedlogu on je na listi za federalni Parlament i na kompenzacijskoj listi. Tihić je, pak, protiv toga da on bude na kompenzacijskoj listi i smatra da se na takvoj listi trebaju naći nebošnjaci i to po mogućnosti oni koji nisu iz Sarajeva. Iz pouzdanih izvora saznajemo da koalicijsku listu Domovina nije potpisao Tihić, već njegov zamjenik Bakir Izetbegović, inače kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Postoje najave da će Tihić danas potpisati i tu listu.

Ni SBiH jučer nije zvanično izašla sa imenom kandidata za člana Predsjedništva BiH, mada se spominjalo ime Beriza Belkića. Iz SBB-a su za danas najavili sjednicu proširenog Kolegija na kojem će biti donesena konačna odluka o kandidatu SBB-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Tada će se znati da li je to lider SBB-a Fahrudin Radončić ili neko drugi. Ova stranka, saopštavaju, već je zaključila liste za sve ostale nivoe vlasti i to sa više stotina rangiranih kandidata.

Danas će se u Banjoj Luci sastati i Savez za promjene kako je to najavljeno iz SDS-a. Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, kako je jučer prenijela Fena, uvjeren je da će opozicija u RS-u postići dogovor o zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, te da on u izbornoj utrci za tu funkciju može da pobijedi kandidatkinju SNSD-a, DNS-a i SP-a Željku Cvijanović.

– Ostalo je još jedno malo nedefinisano pitanje. Koliko znam, većina članova opozicionog Saveza za promjene jeste za to da da podršku meni, rekao je Ivanić jučer novinarima u Banjoj Luci.

Protiv kandidature Ivanića je Srpska napredna stranka Jovana Hadži Mitrovića, a Ivanić smatra da Mitrović pokušava da izgradi poziciju za svoju partiju.

– Ako je Mitroviću stalo do jedinstva opozicije i promjena, mislim da sutra ne bi trebalo biti problema, kazao je lider PDP-a jučer.

Ivanić se nada

Ivanić smatra, da ako on bude kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, može pobijediti Željku Cvijanović.
Bez objave imena sa lista do danas je i HDZBiH.

U subotu je, podsjetimo, Predsjedništvo SDP-a iznenadilo javnost i odlučilo kandidovati Bakira Hadžiomerovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a kandidatske liste konačno je prihvatilo i Predsjedništvo DF-a koje ima kandidate i za hrvatskog i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH – Zoru Terzić – Šeremet i Emira Suljagića.

Imena kandidata, bar za člana Predsjedništva odranije nisu tajili u HDZ-u 1990. Lider te stranke Martin Raguž bit će kandidat za člana iz reda hrvatskog naroda, zatim iz SPP-a koji će kandidovati Živka Budimira, iz BPS-a čiji kandidat je Sefer Halilović. Svoje kandidature najavili su i Mirsad Kebo, Mustafa Cerić i još nekoliko nezavisnih kandidata.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close