Miodrag Zec: EU je proširena Njemačka, male zemlje joj nisu bitne

Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec izjavio je da je EU tržište koje traži od malih zemalja da snize carinu i time se izlože dramatičnoj konkurenciji, dok im sa druge strane ne daje poreske i druge podsticaje i olakšice kojima se nadaju.

“Najgore je što svi smatraju da će svoje probleme riješiti u EU, ali ako svoje probleme ne mogu da riješe Grčka, Italija i Španija, šta može da riješi Republika Srpska”, zapitao je Zec.

On je za “Pres Republike Srpske” ocijenio da ljudi očekuju da će ulaskom u EU doći do ujednačavanja plata, a samo će se ujednačiti cijene.

Zec ističe da Evropa ima mnogo kompleksnije ciljeve, tako da joj male zemlje nisu ni bitne.

Prema njegovom mišljenju, EU je proširena Njemačka, koja ima svoju filozofiju.

“EU je tema kojoj nismo dorasli. Najgore je, međutim, što svi smatraju da će svoje probleme rešiti u ovoj zajednici, a neće, i oni će biti još dramatičniji”, ocijenio je Zec.

Govoreći o ekonomskim potencijalima Republike Srpske, Zec ističe da Srpska raspolaže resursima koji, nažalost, nisu dovoljno razvijeni, kao što su hidropotencijali, koji nude veliku mogućnost za kapitalne investicije i dovođenje ozbiljnih stranih investitora.

Zec dodaje i da prerađivačko-prehrambena industrija i proizvodnja namještaja, uz adekvatnu carinsku ili poresku politiku, mogu da budu osnov za privredni iskorak Srpske.

“Možda ne možemo da izvozimo hranu, ali možemo da je imamo za sebe. Možda ne možemo da izvozimo nameštaj u Italiju, ali možemo da ga napravimo za veliki deo domaćeg tržišta. Definitivno ne moramo da spavamo na krevetu koji je napravljen u Norveškoj ili da jedemo meso iz Holandije ili beli luk iz Kine”, istakao je Zec.

(Vijesti.ba/Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close