Ministrica Brkić razgovarala sa Borisom Zubcem, predstavnikom VSTV

U posjeti Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK bio je Boris Zubac, koordinator za praćenje tendera i aktivnosti rekonstrukcije zgrada pravosudnih institucija pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Tokom susreta sa ministricom Romanom Brkić, razgovaralo se o saradnji Zeničko- dobojskog kantona sa EU i realizaciji kandidiranih projekata prema IPA fondovima (2014-2016). Inače, Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK je kandidiralo četiri projekta prema EU fondovima, a riječ je o dogradnji Općinskog suda u Zenici i zgrade Tužilaštva u Zenici, te rekonstrukciji Kantonalnog suda i zgrade Općinskog suda Visoko, Odjeljenja u Olovu.

EU delegacija je postavila određene uvjete svim kandidiranim projektima sa područja BiH, koji prvenstveno trebaju biti funcionalni. Time i predloženi projekti iz Zeničko- dobojskog kantona trebaju biti usklađeni sa srednjim standardima. Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK je reguliralo imovinsko- pravne odnose za kandidirane projekte, osim za dogradnju Kantonalnog suda u Zenici, jer na tom dijelu zemljišta, prema važećem regulacionom planu, nije dozvoljena dogradnja.

-Ministarstvo će pokušati uvrstiti još jedan projekat prema EU fondovima, tj. rekonstrukciju zgrade Općinskog suda u Kaknju. Za navedenu zgradu u Kaknju su riješeni imovinsko- pravni odnosi, a prema Programu utroška sredstava, u ovoj godini, predviđena je i izrada projekta za rekonstrukciju. Još uvijek smo u fazi pregovora i nije nam poznato koji projekti će dobiti podršku EU delegacije, istakla je ministrica Brkić.

www.magazinplus.eu – Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close