Ministrica Balorda pokroviteljica susreta specijalista otorinolaringologije FBiH u Zenici

U okviru obilježavanja sedmice svijesti o tumorima glave i vrata, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva ZDK, u subotu, u Zenici je održan stručni sastanak Udruženja otorinolaringologa i cervikofacijalnih hirurga FBiH.

Od 1998. treća sedmica u aprilu u svijetu se obilježava kao sedmica svijesti o tumorima glave i vrata.Po prvi put, ove godine, ovakav projekat se realizira i na području Federacije BiH, u organizaciji Udruženja otorinolaringologa i cervikofacijalnih hirurga FBiH, Udruženja laringektomiranih osoba „Glas“ Zenica, u saradnji sa Head and Neck Cancer Alliance.

Obraćajući se na skupu specijalista otorinolaringologije, ministrica Balorda je istakla važnost educiranja zdravstvenih radnika.

-Skoro ništa se ne ulaže u edukaciju zdravstvenih radnika. Stoga je Ministarstvo odlučilo da podrži ovakav skup kako bi se što više radilo na ovako značajnim temama, kao što su tumori glave i vrata. Podržavam ovakve skupove, na kojima učestvuju stručnjaci, ne samo iz BiH, nego i zemalja okruženja, a naročito kada imamo priliku biti domaćinom, istakla je Balorda.

Na sastanku se govorilo o povredama rekurentnog nerva, modernim pristupima hirurgiji tumora, značaju laringomikroskopije u dijagnostici tumora larinksa, malignim tumorima larinksa mezenhimnog porijekla, pušenju i promjenama na trahealnom zidu, učestalosti pojave karcinoma štitnjače u zadnje tri godine, faktorima nastanka hipokalcemije nakon tireoidektomije, multipli primarnim malignim tumorima, raku kože.

www.magazinplus.eu – Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close