Ministarstvo za BIZ ZDK s predstavicima resornih općinskih službi

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona 19.02.2013. godine održan je sastanak predstavnika Ministarstva za boračka pitanja Kantona sa rukovodiocima općinskih službi nadležnih za pitanja branilačko-invalidske zaštite. Na sastanku, kojim je predsjedavao ministar Ekrem Tuka, razmatrana je Analiza izvršenja Programa utroška Ministarstva za 2012.godinu te Plan utroška sredstava razdjela Ministarstva za 2013. Godinu. Pored toga, bilo je govora i o primjeni Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica (“Sl. novine ZDK”, broj: 18/12) i vezanih podzakonskih akata.

Cilj sastanka bio je da se rukovodioci i ostali predstavnici općinskih službi upoznaju sa tekućim aktivnostima Ministarstva za boračka pitanja ZDK. Prisutni su upoznati sa tumačenjima i pojašnjenjima u primjeni Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica i vezanih podzakonskih akata.

– Cilj nam je što bolji Zakon, pa smo, obzirom na primjenu Zakona do kraja godine, otvoreni za saradnju i sve dobronamjerne i konstruktivne primjedbe i prijedloge za poboljšanje Zakona, a sve u interesu branilaca i članova njihovih porodica,  istakao je ministar Tuka.

On je također istakao da su prioriteti Ministarstva u 2013.godini: zapošljavanje i podsticaji zapošljavanju, stipendije i udžbenici za djecu branilaca i članova njihovih porodica, pomoć u liječenju i nabavci lijekova, vanredne pomoći, stambeno zbrinjavanje, pri čemu ništa manje pažnje neće bit posvećeno ni realizaciji ostalih dopunskih prava. Razgovarano je i o tekućim, svakodnevnim problemima u radu općinskih službi, koje su istakle dobru saradnju sa zaposlenicima Ministarstva i izrazile zahvalnost na razumijevanju i iskazanom senzibilitetu u rješavanju problema ove populacije.

www.magazinplus.eu – Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close