-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Ministarstvo pravde opet odlaže registracije presuda MKSJ i MRMKS!

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa uputilo je zahtjev u kojem traže od Vijeća ministara i Ministarstva pravde BiH registracija presuda MKSJ i MRMKS u okviru Ministarstva pravde BiH.

“Raspolažemo informacijama da Ministarstvo pravde BiH ponovo odlaže odluku o registraciji presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga i tako dodatno nastavi blokirati progon zločinaca u BiH.

Serg Brammertz, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma, već nekoliko godina u izvještajima upozorava Vijeće sigurnosti UN o opstrukcijama i blokadama registracije pravosnažnih presuda MKSJ i Mehanizma u pravni sistem BiH. Blokadama i opstrukcijama se pokušavaju zaštititi osuđeni ratni zločinci i osujetiti implementacija sadržaja presuda u pravosudni sistem BiH, te negirati naslijeđe Suda u Hagu”, saopćeno je.

Predstavnici žrtava od početka rada suda u Hagu zahtjevaju da se pravosnažne presude i presuđene činjenice iz njih koriste u postupcima pred BH sudovima.

“Također blokiranjem registracije pravosnažnih presuda MKSJ i Mehanizma iz Haga u pravni sistem BiH, dodatno se kompromituje progon osoba koje se navode u pravosnažnim presudama MKSJ i Mehanizma. S tim u vezi, iako su organizacije žrtva u kontinuitetu i saradnji sa državnim institucijama predavale tužilaštvima spiskove
osoba koje su paralelno sa presudjenim zločincima od strane MKSJ učestvovale u zločinima i drugim inkriminirajućim radnjama, a što je bio zadatak svih tužilaštva, izostao je sveobuhvatni pristup i progon.Posebno bi izdvojili spiskove osoba iz kriznog štabova tzv.srpske republike u BiH, koji se pominju u presudama Karadžid,Mladid ,Brdjanin i dr. a koje smo dostavili nadležnom tužilaštvu.

Pozivamo Vijeće ministara i Ministarstvo pravde BiH da hitno ispoštuju zahtjev Suda u Hagu te izvrše registraciju presuda MKSJ i Mehanizma”, navodi se. 

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close