Ministarstvo civilnih poslova BiH radi na donošenju zakona o JMB

Ministarstvo civilnih poslova BiH, i pored više neuspješnih pokušaja, intenzivno radi na donošenju Zakona o jedinstvenom matičnom broju državljana BiH.

S ciljem ispunjavanja programskih obaveza ovog ministarstva sadržanih u Programu rada Vijeća ministara, traju i aktivnosti na iznalaženju prihvatljivih rješenja kako bi bile donesene izmjene i dopune Zakona o državljanstvu BiH, Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH i Zakona o putnim ispravama BiH,  saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U saopćenju se navodi da je, s ciljem konačnog donošenja Zakona o jedinstvenom matičnom broju državljana BiH, Ministarstvo civilnih poslova intenziviralo razgovore o rješenju koje bi bilo prihvatljivo svima u BiH.

Imajući u vidu da je za rješavanje ovog problema neophodan potpuni konsenzus relevantnih političkih subjekata, u skladu sa sistemom zakonodavne i izvršne vlasti, Ministarstvio civilnih poslova iniciralo je niz sastanaka sa stručnjacima iz institucija nadležnih za provođenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju, interresorne konsulatacije u okviru Vijeća ministara, sa predstavnicima međunarodnih organizacija, kao i razgovore u političkim okvirima koji su neophodni za obezbjeđivanje podrške donošenju Zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Ministarstvo civilnih poslova BiH duboko je svjesno posljedica koje mogu nastati zbog nedonošenja Zakona o jedinstvenom matičnom broju državljana BiH, kao i ostalih zakona koji se odnose na državljanstva i lične dokumente građana, prvenstveno mogućeg nepovoljnog uticaja na viznu liberalizaciju. Iako smo duboko svjesni da su ova pitanja izašla iz okvira struke i postala politička, Ministarstvo civilnih poslova nastaviće aktivnosti do iznalaženja konačnog rješenja i usvajanja svih zakona neophodnih za potpunu bezbjednost ličnih dokumenata državljana BiH“,  navodi se u saopćenju Ministarstva.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close