-TopSLIDEBiHPrivreda

Ministarstva poljoprivrede FBiH i RS-a predstavila vodič za izvoz voća i povrća

Iz BiH se od voćnih vrsta najviše izvozi malina, jagoda i šljiva, a od povrtlarskih krastavac kornišon te paprika i kupus.

Za posljednjih osam godina izvoz voća je rastao za oko 24 posto, a povrća oko šest posto.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Nijaz Brković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci istakao da je povećana proizvodnja voća i povrća u BiH, a time i izvoz.

“Vodeću ulogu imaju malina, kornišoni, jabuke…U vodiču su navedene procedure za izvoz u EU, te potrebna dokumentacija, rad laboratorija u BiH, pravni osnov za izvoz, standardi koje mora da ispuni izvoznik…Mislim da će ovaj dokument pomoći poljoprivrednicima, proizvodnja će rasti i izvoz se povećavati”, istakao je Brković.

I pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a Zoran Maletić je istakao da je BiH potpisivanjem SSP-a otvoreno tržište za izvoz ove robe.

“Propisi EU vezano za sigurnost hrane su veoma striktni i stoga je neophodno ispoštovati sve procedure”, kazao je Maletić.

Vodič je izrađen uz tehničku pomoć Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu (ICAM), koji implementira Grupacija Svjetske banke u partnerstvu s britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

Projekt ICAM je usmjeren na unapređenje konkurentnosti i održivi razvoj izabranih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru BiH, u smislu pružanja podrške BiH u toku procesa integracije u EU.

Ciljevi realizacije ugovora i Projekta ICAM su poboljšanje poslovne regulative i infrastrukture kvaliteta unapređenjem i usklađivanjem propisa o organskoj proizvodnji i geografskom porijeklu s propisima EU, poboljšanje investicione politike i podrške investitorima radi porasta investicija i reinvesticija, olakšavanje pristupa tržištima i prevazilaženje administrativnih barijera i privlačenje novih investicija.

Brković i Maletić su istakli da je još rano govoriti o mogućim štetama, posebno na voćarskim kulturama, usljed trenutnih nepovoljnih vremenskih prilika.

Pozvali su poljoprivredne proizvođače da osiguraju zasade i usjeve te obećali pomoć resornih ministarstava u sanaciji mogućih šteta.

Fena
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close