BiHPolitika

Ministar pravde SBK: “Korupcija ne postoji, ona je izmišljena, riječ je o narodnim običajima koji su samo kod nas normalni”!?

KAKO MINISTAR PRAVDE U SB KANTONU TUMAČI KORUPCIJU: “Korupcija ne postoji, ona je izmišljena, riječ je o narodnim običajima koji su samo kod nas normalni”!?

Zoran Marković, ministar pravosuđa i uprave u Vladi Srednjebosanskog kantona, nedavno je na okruglom stolu posvećenom borbi protiv korupcije u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ponudio krajnje originalnu definiciju korupcije i jedinstven metod borbe protiv nje

Prema njegovom  mišljenju, kriminal, pljačka, korupcija…uopće nisu ono što se najčešće misli-krivična djela, nego je riječ o narodnim običajima, dijelu folklora karakterističnog za podneblje u kojem živimo.

Evo kako je to svoju zanimljivu tezu obrazložio ministar Marković.      

“Korupcija ne postoji, mi imamo ljude koji žive kako žive i običaje koji su kod nas normalni, iako nigdje u svijetu nisu. Korupcija je nešto imaginarno, što su izmislili”, kazao je ministar i nastavio elaborirati ovu tezu.

“Slušam kako se ovdje govori o korumpiranim političarima  i to mi se ne sviđa. Znači li to da sam samo ja korumpiran? Isto tako ja  mogu reći da su novinari  korumpirani. Vladin tim nastojat će prevenirati i promijeniti običaje, da se to korak po korak promijeni, ali to nije represivni aparat i nećemo hvatati ljude po cesti. Svi bi rekli da je neko drugi korumpiran, a onda bi `uletjeli` pare, i iskoristili vezu da se zaposle. Moje lično prvilo je da svi trebamo krenuti od sebe”.

Korupcija je, dakle, kao važan čimbenik  narodnih običaja i bitna sastavnica, narpednog,  nacionalnog identiteta, pa je stoga borba protiv nje represivnim aparatom, atak na vitalne nacionalne interese. Mnogo je  političara koji tako misle i  ponašaju se, ali niko to tako plastično, svojim  riječima,  nije obrazložio kao ministar pravde i uprave SBK Zoran Marković (HDZ). 

(SB)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close