Milošević i Tuđman bili sve vrijeme u kontaktu!

CIA otvorila tajne arhive

Priznavanje bivših jugoslovenskih republika od strane Njemačke i nekih evropskih država moglo bi izazvati rat u BiH i ohrabriti podjele zemlje između Hrvatske i Srbije, navodi se u dokumentu CIA od 19. decembra 1991. godine o procjenama budućih kretanja u Jugoslaviji i BiH.

Bill Clinton, bivši američki predsjednik, najavio je da će početkom oktobra povodom objave ovih dokumenata organizovati i okrugli sto. U dokumentima s kraja 1991. godine vidi se američka neodlučna pozicija da li priznati nezavisnost Slovenije i Hrvatske, jer su, s jedne strane, vjerovali da bi priznanje moglo izazvati rat, a nepriznanje uvjerenje kod evropskih država da se drže po strani u rastućoj krizi.

U spomenutom dokumentu od 19. decembra, kao najvjerovatniji scenario za BiH su “rasprostranjeno nasilje i građanski sukob”. “Odluka Njemačke i drugih zemalja Evropske zajednice o priznanju nezavisnosti jugoslovenskih republika će vjerovatno izazvati Srbe i Hrvate (u BiH) da srpska i hrvatska područja priključe Srbiji i Hrvatskoj” navodi se u procjeni.

Kao najpozitivniji scenario, odnosno scenario s najmanje nasilja, u CIA vide da vlast u BiH preuzmu umjerene snage koje će kroz pregovore podijeliti BiH i djelove priključiti Srbiji i Hrvatskoj, a da bi se muslimani mogli ili priključili Hrvatskoj ili bi osnovali islamsku državu od onoga što ostane, pišu Nezavisne novine.

“Perspektiva za BiH izgleda dosta tmurno, čak i ako se Srbija i Hrvatska dogovore. Obavještajni podaci pokazuju da su i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman spremni za priključenje djelova BiH svojim teritorijima. Štaviše, izvještaji pokazuju da su njih dvojica sve vrijeme u kontaktu uprkos sukobima. Ljetos je Tuđman njemačkim političarima rekao da je BiH apsurdno prevelika i da ju je on spreman podijeliti – navodi CIA.

Zanimljiva je njihova tvrdnja da se Alija Izetbegović, kojeg su 1991. zvali “umjerenim muslimanom”, 1995. zalagao za islamsku državu u BiH i da nije bio voljan da prihvati komplikovanu multietničku BiH u kojoj bi sve strane morale međusobno da dijele moć.

Procjenili su da Slobodan Milošević neće braniti Banja Luku ako bi ona pala u ruke hrvatsko-muslimanskih snaga, kako je napisano u dokumentu od 21. rujna 1995. godine. Kako je navedeno, bili su iznenađeni nedostatkom reakcije Beograda na akciju hrvatske vojske “Oluja”, prenosi Kurir.

(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close