BiHPolitika

Milorad Dodik: Mora se promijeniti zakon da se smijeni CIK

U Mostaru je održan sastanak delegacija HDZ-a, SNSD-a i Trojke.

 

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ništa nije u potpunosti napravljeno.

-Nismo ništa napravili, osim da smo se dogovorili da se i dalje dogovaramo. Paket koji smo napravili na bazi 14 prioriteta, i tu smo poredali tih nekoliko zakona, rekao je Dodik.

– U nekim stvarima smo se pomakli. Usvojili smo pet zakona. Govorili smo o pozicioniranju CIK-a. Ona je veoma sumnjivo izabrana. Moraće se mijenjati zakon, kako bi se promijenio CIK. To je sve što radimo oko Izbornog zakona. Tek nas očekuje posao izborne reforme, rekao je Dodik.

Dodao je da HDZ i SNSD smatraju da u odlučivanje CIK-a treba da bude uključen Dom naroda BIH, a da Bošnjaci smatraju da ne treba.

– Što se tiče Suda. Mislimo da Sud i Tužilaštvo su neustavni. Mi smatramo da treba pristupiti na novi način toma. Imamo neki dogovor da se treba na nivou Suda formira apelaciono vijeće, rekao je Dodik.

-Mi iz RS smatramo da trebamo ove probleme tretirati tako da, ako je sve dogovoreno onda je dogovoreno. A ako nije dogovoreno, onda nije. Razumijem da neko želi da održava atmosferu, ali ako ne isporučimo rezultat, onda nema rješenja. Gospoda iz Bošnjačkog naroda smatra da ne trebamo razgovarati oko Ustavnog suda dok ne uđemo u EU. Ja nisam optimista da budem iskren u vezi te EU, naglasio je on.

Dodao je da što se tiče Ustavnog suda postoje opstrukcije.

– Još nema od predstavnika Bošnjaka prijedloga. Rekli smo da ćemo ovaj mjesec imati taj zakon i o regulisano učešće stranaca u tom sudu, rekao je Dodik.

On je rekao da je ambasador BIH u UN-u Zlatko Lagumdžija ispravno rekao da je istup Željka Komšića u UN njegovi privatni stav.

– Ne može Komšić otići i govoriti šta hoće. Jučer su se desili nemili događaji na Kosovu. Da bi mi imali stav mora postojati konsenzus. Ako neko iznosi lični stav, to je ok. Ali da neko kaže uime BIH da je to terorizam. To nije terorizam. To je problem koji pravi Kurti. Tamo nema terorističke organizacije, pogotovo ne srpske, rekao je Dodik.

-Jučer se desio onaj nemili događaj na sjeveru Kosova. Da bi neko iznio stav BiH, taj stav mora biti dogovoren. A to nije bio teroristički akt, ja izražavam sućut svim ubijenim. To nije bio terorizam, to je splet okolnosti, koji je tamo gomilan godinama. I to sad iskorištava Kurti, tamo nema terorizma, i pogotvo Srbskih terorističkih organizacija. Bilo je pametno da ako BiH ne može da se usuglasi oko toga, onda i ne treba da se miješa u vezi toga, završio je Dodik.

Vijesti.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close