Milorad Dodik će preko SDS-a raskomadati ‘šestorku’ i srušiti Vijeće ministara BiH!

Dodikov politički sunovrat, poput malignog tijela, počeo je nagrizati vladavinu SNSD-a i to je ono što životno brine tu vladajuću oligarhiju. Do izbora je ostala godina i pol i ovi su dani odabrani za pokretanje revolucionarnih političkih poteza. Kako i dolikuje njegovome robusnome karakteru i političkom opusu, Milorad Dodik je otvorio bojišnicu prema najjačem suparniku, SDS-u

(Piše: D. Zorić, Dnevni list)

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegov SNSD su totalno zaglibili i izgubili kompas. Smaknućem Vlade Aleksandra Džombića posredno su priznali katastrofalno ekonomsko, socijalno stanje u Srpskoj koje je prioritetno posljedica lošeg rukovođenja, bahatosti i rastrošnosti, nedostatka povjerenja i diktatorskog megalomanstva. Pojedini analitičari su pad entitetske Vlade smjelo tretirali i kao početak političke agonije Milorada Dodika.

Otvorena bojišnica

Dijagnosticiraju kako je Dodikov politički sunovrat, poput malignog tijela, počeo nagrizati vladavinu SNSD-a i to je ono što životno brine tu vladajuću oligarhiju. Do izbora je ostala godina i pol i ovi su dani odabrni za pokretanje revolucionarnih političkih poteza. Kako i dolikuje njegovome robusnome karakteru i političkom opusu, Milorad Dodik je otvorio bojišnicu prema najjačem suparniku, SDS-u. U paničnoj potrazi za izdajnicima i neprijateljima Srpske Dodik je posve razumljivo preskočio entitetsku razinu i poput ranjene zvijeri obrušio se na državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i zamjenika ministra obrane Mirka Okolića.

Lukavome Miloradu Dodiku je jasno kako su Srbi u RS-u jako osjetljivi na “prodane duše” i sluganstvo muslimanima da čak i benigni, izmišljeni pamfleti, o nekakvom jačanju države na štetu RS-a mogu zapaliti neupućene mase. Jezivo su primitivni epiteti koje je Dodik zalijepio Šaroviću, Okoliću, Tadiću ili Aleksandri Pandurević. Napravio je smjesu od različitih gadosti poput ološa, štetočina, pa do izdajnika. Političko je partnerstvo nepovratno zaprljano i zatrovano.

Do sada su te podvale i pljuvanja po nejakim PDP-u ili Čavićevoj demokratskoj stranci nekako i “prodavani” masama, ali na tradicionalnome SDS-u Mladena Bosića, posve je izvjesno, Dodik bi mogao polomiti zube. Takva vrsta manipulacije i perfidne podvale u samom RS-u teško više piju vode. Stotine tisuća je ljudi bez posla, bijeda i siromaštvo razaraju RS, perspektiva nikada nije bila sumornija. Na političkoj pozornici oporba je upravo na čelu sa SDS-om do sada najopasnije zaprijetila političkoj likvidaciji SNSD-a i njegovog gospodara života i smrti Milorada Dodika.

Rezonski je nedavno predvidio čelnik PDP-a Mladen Ivanić da će SNSD u sljedećih mjesec ili dva zabavljati narod i prodavati maglu oko nove Vlade Željke Cvijanović, a da će nakon toga doći do razlaza između SNSD-a i SDS-a i na državnoj razini. Ako se obistine Ivanićeve prognoze, nema drugog scenarija, Milorad Dodik će preko SDS-a, odnosno Mirka Šarovića raskomadati ‘šestorku’ i srušiti i samo Vijeće ministara BiH.

Ključno razdoblje

Premijera Vjekoslava Bevandu neće u takvom mogućem raspletu spasiti niti njegov politički mecena i Dodikov prijatelj Dragan Čović. U bespoštednoj borbi za politički oporavak i eventualni opstanak na vadajućem tronu Dodikov je adut izazivanje političkog kaosa na državnoj razini. Na taj bi način skrenuo pozornost s katastrofalnih problema u RS-u i istodobno pokušao minimizirati važnost i SDS-a i zaustaviti njegov galopirajući uspon na političkoj sceni.
Paralelno s tim lider SNSD-a će se sve žešće razračunavati i s međunarodnom zajednicom. Ne smije se smetnuti s uma da je sljedećih nekoliko mjeseci ključno za euroatlantski putu BiH. Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle za mjesec dana bi trebao sletjeti u mostarsku zračnu luku. Ako misli da će ga dočekati neke ohrabrujuće poruke ili rješenja oko slučaja “Sejdić i Finci”, može komotno otkazati let iz Bruxellesa.

Iz Ureda EU-a u BiH već pomalo cure pesimistične informacije o jalovim razgovorima s predstavnicima političkih stranaka. Predsjednik RS-a je obećao glavnome tajniku NATO-a Andersu Rasmusenu kooperativnost oko rješavanja pitanja vojne imovine. U velikoj su zabludi svi oni koji misle da će Dodik dopustiti da se našoj zemlji aktivira MAP program dok se Srbija ne približi NATO savezu, a poglavito to neće učiniti niti u ludilu sada kada je njegov politički autoritet na najnižim granama.

Lider SNSD-a će umjetnim fabriciranjem novih sukoba pokušati kreirati novi kaos i zakočiti sve nužne reformske pothvate. Na tom je fonu i misteriozni povratak SDA u Vladu RS-a koji može izazvati nove neurotične turbulencije na političkoj sceni u BiH.

Podsjećamo, sljedeće okupljanje šestorice čelnika najjačih političkih stranaka treba domaćinski organizirati Mladen Bosić. Za pretpostaviti je kakva će to već tada biti mučna atmosfera. Može se lako dogoditi da to budu zadnji lažni osmijesi pred kamerama i fotoobjektivima.

‘Šestorka’ jednostavno ne može preživjeti, a njezinu bi osmrtnicu mogao naručiti i HDZ 1990. ako uskoro raskine partnerstvo s Čovićevim HDZ-om BiH. U Federaciji su toliko zaratila dva bloka da “četvorka” nema alternativu i bit će prisiljena na neprirodno preživljavanje do sljedećih općih izbora. Jedino je može rastrgati SDP nekim čudesnim političkim zaokretom ili velikim pomirenjem s ‘platformašima’.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close