PolitikaSvijet

Milijuni dolara američkih poreznih obveznika “slučajno” predani teroristima

Novo izvješće Pentagona objavljeno ovog tjedna potvrđuje kako je američka humanitarna pomoć više puta završila u rukama terorističkih skupina, uključujući prošle godine i Al-Qaedu. Proteklih tjedana se provodi velika revizija u američkom Ministarstvu obrane, kojom se samo uspjelo utvrditi da “nedostaju” tisuće milijardi dolara, ali ne i gdje je taj novac potrošen.

Međutim, nešto se ipak uspjelo otkriti i najnovije izvješće Pentagona otkriva kako je bilo “brojnih slučajeva” u kojima je američka pomoć “namjerno predana u ruke terorističkih skupina u Siriji”, uključujući i jednu od najmoćnijih u regiji”.

“Od kraja 2017. godine je istraga Ureda generalnog inspektorata o radu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) otkrila brojne slučajeve mogućih ili potvrđenih diverzija u kojima su korisnici bile oružane skupine u pokrajini od Idlib na sjeverozapadu Sirije, uključujući terorističku organizaciju Hayat Tahrir al-Sham”, piše američki Ured generalnog inspektorata koji vodi reviziju financijskog poslovanja.

Hayat Tahrir al-Sham je nastao kao nova teroristička skupina u protekle dvije godine i brzo je postao glavna prijetnja u regiji i jedna od najmoćnijih terorističkih skupina u sirijskoj pokrajini Idlib, piše Reuters, iako bi točnije bilo reći da se bivši Al-Nusra Front formalno odrekao veza s Al-Qaedom, promijenio ime i zastavu i spajanjem s drugim islamističkim skupinama stvorio ovu novu koaliciju.

Turska je u kolovozu Hayat Tahrir Al-Sham proglasila terorističkom skupinom, navodeći njezine veze s Al-Qaedom i takozvanom “Islamskom državom”. Početkom 2018. godine je Hayat Tahrir Al-Sham kao teroristička organizacija proglašen i od Sjedinjenih Država.

“Istraga je pokazala da su zaposlenici nevladine organizacije namjerno teroristima proslijedile tisuće paketa hrane i pomoći koje je USAID financirao milijunima dolara. Primatelji su bili neprikladni korisnici, uključujući militante Hayat Tahrir Al-Shama, koji su nevladinim udrugama predstavljali laže popise primatelja i korisnika. Istraga je dovela do suspendiranja programa kojeg je vodio USAID, a od ožujka do svibnja 2018. godine su deseci ljudi koji su radili za razne nevladine udruge dobili otkaze”, dodaje izvješće Pentagona.

Odlično odrađen posao, što je vjerojatno kap u moru pomoći koju su teroristi primili od Washingtona i američkih poreznih obveznika. Prema izvješću je “podizvođač radova” za USAID, “Catholic Relief Services”, oteo hranu koja je trebala biti pomoć izgladnjelim civilima Sirije i dala skupini koja je od američke vlade proglašena kao ogranak ili sirijska fasada Al-Qaede.

Zanimljiv je i odabir podizvođača radova u Siriji i angažman američke neprofitne organizacije“Catholic Relief Services” sa sjedištem u Baltimoreu u Marylandu, SAD, koju je osnovala Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država. Koliko je poznato, iako se pomoć ne dijeli prema etničkoj ili vjerskoj pripadnosti, gotovo svi sirijski kršćani žive pod zaštitom vlade, osim malog broja koji žive na sjeveru Sirije pod kontrolom Kurda, ali su i njihove milicije u Hasaki i Qamishliju također saveznici vladinih snaga, a njihove se četvrti na vojnim kartama prikazuju crvenom bojom, kao područje pod kontrolom središnje vlade iz Damaska. Da ne spominjemo Dolinu kršćana iz libanonsku granicu i zapadno od ceste Damask-Hama, ogromno područje nastanjeno raznim kršćanskim  zajednicama koje nikada nisu dobile ničiju pomoć, osim vladine ruske ili iranske. No, kao što  smo rekli, možda američki “Catholic Relief Services” nije htio praviti razlike među Sirijcima, ali da pomoć preda u ruke Al-Qaede, to je ipak previše.

Istraga rada kojeg provodi USAID je prepoznala rizike povezane s predajom ove pomoći u pogrešne ruke i moralo se pribjeći promjenama u načinu pružanja pomoći regiji.

“Naime, ti su rizici uključivali sustavnu prisilu Hayat Tahrir Al-Shama na zaposlenike nevladinih organizacija kako bi pomogli davanju pomoći militantima terorističkih skupina, pri nametanju poreza, obveza i pristojbi izvršiteljima i korisnicima pomoći koju je slao USAID. Nazor sirijske Al-Qaede nad lokalnom vijećima i upravljanje internim kampovima za raseljene osobe je pomoglo da USAID identificira neprikladne korisnike, ali zaposlenici i nisu mogli adekvatno ukloniti prijetnju od strane ovih oružanih skupina”, navodi se u izvješću.

Pomoć koja se plaćala iz američkog proračuna je slana teroristima u Idlib iako nije trebalo provoditi nikakvi posebnu istragu za zaključiti da sirijski ogranak Al-Qaede nadzire 60% islamističke enklave i da civili ne mogu ništa dobiti, osim ako za humanitarnu pomoć ne plate lokalnim “gospodarima rata” ili nisu dio njihovih snaga.

Na kraju je Pentagon odlučio da odmah suspendira oko 4 milijuna dolara pomoći u područja koja kontrolira Hayat Tahrir Al-Sham.

Međutim, izvješće je također pokazalo da su istražitelji otkrili sredstva drugih dobrotvornih organizacija koja je također primao sirijski ogranak Al-Qaede i njegovi saveznici.

“USAID i Ured generalnog inspektorata su također primijetili preusmjeravanje pomoći Hayat Tahrir Al-Shamu kroz programe drugih nevladinih organizacija za koje je istraga utvrdila da su njihovi djelatnici povezani s terorističkom skupinom”, navodi se u izvješću, ali se ne spominje koje su to druge nevladine organizacije i odakle dolaze.

American Military News

Ratna ekonomija – Američka komisija poziva na neograničenu vojnu potrošnju

Financijska revizija Pentagona – Uz manjak tisuća milijardi vojska treba još novca

L. R.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close