Milan Đurić: Kada su me zvali da igram za BiH, iste sekunde sam prihvatio

Vlaseničanin o kojem bruji naša zemlja

Život piše najveće drame. Najbolji holivudski režiseri zgrću bogatstvo smišljajući ih, ali teško da mogu napisati ono što život može skrojiti. Recimo, Milan Đurić. Momak iz Vlasenice, rođen u Tuzli, više Italijan nego Bosanac, u samo deset minuta postao je junak Bosne i Hercegovine.

Jedan gol i jedna asistencija u susretu protiv Velsa pretvorili su ga u prvu medijsku ličnost ovih dana u našoj zemlji. Momak čiji je poziv izazvao mnogo kritika na račun selektora Mehmeda Baždarevića, jer jedva da igra za italijanskog fudbalskog drugoligaša Čezenu, odjednom je postao zvijezda.

Rođeni Tuzlak

– Junak baš i nisam, ali iskreno, lijepo je čuti kada me tako nazivaju. Uživam u tom osjećaju, uživam da igram za reprezentaciju i uživam kada postižem golove – rekao nam je jučer u razgovoru za “Dnevni avaz” Đurić.

Milan je rođen 22. maja 1990. godine u Tuzli. No, tamo ga je odvela nevolja. Njegova životna priča, poput mnogih drugih fudbalera u reprezentaciji, ni po čemu nije obična.

– Mi smo, zapravo, iz Vlasenice, ali sam se silom prilika rodio u Tuzli. Bilo je nekih komplikacija pred porođaj, pa smo morali doći tamo. No, svojim rodnim krajem smatram Vlasenicu – kaže Milan.

Bez dileme 

Na početku teksta napisali smo – više Italijan nego Bosanac. Đurić nije imao ni dvije godine kada se preselio na Apenine.

– Imao sam možda godinu i po. To je već bilo opasno vrijeme, a otac mi je dobio posao u Italiji. Svi smo se preselili, a uskoro sam tamo dobio i brata. Praktično sam čitav život u Italiji, ali nikada se nisam prestao osjećati Bosancem – govori naš reprezentativac.

U Italiji je Milan igrao za nekoliko nižerazrednih klubova dok nije 2007. došao u Čezenu. Mada je mogao birati za koju će reprezentaciju igrati, Đurić se nije puno dvoumio kada je dobio poziv iz Sarajeva.

– Bivši selektor mlade reprezentacije BiH Vlado Jagodić me pozvao i pitao hoću li igrati za BiH. Bez razmišljanja sam rekao da hoću. To mi je uvijek bila želja i nisam imao nikakvih problema niti dilema. Iste sekunde sam odlučio i nisam zažalio – priča Milan.

Nismo ni mi. Het-trik koji je 2012. zabio mladoj reprezentaciji Njemačke njegov potencijal stavio je u prvi plan. Poziv u A tim bio je pitanje vremena.

– Presretan sam što sam ovdje. Biti u reprezentaciji BiH je prelijep osjećaj i nadam se da je gol koji sam postigao Velsu samo prvi u nizu i da će ih biti još mnogo – istakao je Đurić.

Bio sam u šoku

Đurić se prisjetio subotnje večeri i priznao nam da je, kada je postigao gol, bio u šoku.

– Bio je to pozitivan šok, zaista. Trebalo mi je malo vremena da shvatim da sam ga postigao i to u jednoj tako važnoj utakmici. To mi je sigurno najljepši i najvažniji trenutak karijere, ali mi je želja da u budućnosti napravim mnogo više s reprezentacijom BiH – kaže Đurić.

Pobjeda se slavila i u Vlasenici, Šekovićima…

Milan kaže da su gol i pobjeda nad Velsom odjeknuli i u njegovom rodnom kraju?

– Svi su bili sretni. Utakmicu su gledali svi, i u Italiji i u Vlasenici, Šekovićima…, gdje se slavilo. Sve je to moj kraj – ističe Đurić.

Autor: M. TANOVIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close