PolitikaSvijet

Mijanmar: Progon nad muslimanima se nastavlja,…

Iz Mijanmara stižu stravične priče o ubijanju civila i utapanju beba u rijekama: Progon nad muslimanima se nastavlja, a budistički nacionalisti ne dozvoljavaju ni dostavu humanitarne pomoći Crvenog križa

Kako prenosi novinska agencija Reuters, budistički prosvjednici u Mijanmaru pokušali su fizički spriječiti dostavljanje pomoći Crvenog križa Rohingya muslimanima na prostoru sjeverozapadne provincije Rakhine.

Podsjetimo, iz UN-a optužuju mijanmarsku vojsku za etničko čišćenje dok u isto vrijeme stižu informacije o strašnim ratnim zločinima koji uključuju smaknuća civila te namjerno utapanje beba u rijekama, kako piše Guardian.

Sve se ovo događa bez neke naročite zabrinutosti ostatka svijeta.

Deseci tisuća okupili su se u glavnom gradu Mijanmara na centralnom trgu kako bi na velikom ekranu pratili ključni govor liderice Aung San Suu Kyi koja je poručila kritičarima kako “ne zna zašto muslimani bježe”. Nacionalisti su presretni njenim nastupom dok iz svijeta i dalje stižu samo mlake kritike.

Budistički nacionalisti boje se kako je Islam u Mijanmaru “prijetnja” njihovoj dominaciji, iako Rohingya muslimana ima samo oko milijun dok je ovih 50 puta više. Štoviše, Rohingya muslimana više ni nema milijun jer ih je više od 420,000 pobjeglo u zadnjih 10-ak dana u susjedni Bangladeš.

Vezano uz temu:
Kako u 2017-oj zataškati progon 400,000 ljudi i zastrašujuću taktiku “spaljene zemlje”: Još jedna priča o brutalnosti moderne geopolitike

advance.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close