Ostali sportoviSport

Mihajlo Čeprkalo: Bit ću najmlađi u svojoj disciplini na Olimpijadi, inspiriše me Muhammad Ali

Mihajlo Čeprkalo: Bit ću najmlađi u svojoj disciplini na Olimpijadi, inspiriše me Muhammad Ali

“Osjećaj je nevjerovatan. Sa 17 godina otići na Olimpijadu nije mala stvar. Bio sam presretan od trenutka kada sam prošle godine isplivao B normu, jer od tada sam se nadao da ću dobiti poziv”, kazao je Čeprkalo na početku razgovora za naš portal.

Uzori Muhammad Ali i Michael Phelps

Tinejdžer iz Banja Luke je na Svjetskom prvenstvu u Kazanju prošle godine 1.500 metara preplivao za 15 minuta i 26 sekundi. Tada je ispunio B normu za Olimpijadu u toj disciplini, a onda je ove godine u Tbilisiju na Evropskom olimpijskom festivalu mladih distancu od 400 metara slobodnim stilom preplivao za tri minute i 55 sekundi te tako ispunio i drugu B normu. U obje discipline je seniorski rekorder Bosne i Hercegovine. Nije teško pretpostaviti da mu je plivački uzor Michael Phelps, ali najviše ga inspiriše jedan drugi sportista – veliki Muhammad Ali.

“Uvijek me inspirisao Muhammad Ali. Najviše volim njegove citate o tome kako se ponašati kada je najteže. Najdraža njegova izreka je da počinje brojati tek onda kada ga zaboli, jer se jedino to računa”, govori mladi plivač.

Legendarni slovenski plivač Borut Petrič, svjetski vieprvak iz 1978. i evropski prvak iz 1981. godine, obilježio je ovaj sport u vrijeme bivše Jugoslavije. Mihajlo je u Kazanju oborio upravo Borutov rekord koji je Slovenac isplivao kao 16-godišnjak. To pokazuje koliki je potencijal dečko iz Banja Luke.

“Taj rekord niko u starosti do 16 godina nije oborio. To nije zvaničan rekord, ali niko ga nije oborio”, pojašnjava naš sagovornik.

Na neki način, prekretnica Mihajlove karijere bio je nastup u Berlinu 2013. godine. Tada je shvatio da može otići daleko.

“Na takmičenju u Berlinu 2013. godine sam prvi put primijetio da mogu biti dugoprugaš. Osvojio sam zlato na 400 metara i od tada se ozbiljnije bavim. Berlin je pokazao da će biti nešto od svega ovoga. To je bio Internacionalni plivački miting na kojem je bilo 1.500 plivača iz 25 zemalja”, prisjeća se Mihajlo.

Nema ‘sparing partnera’, finansiraju ga trener, konkursi, stipendije…

U Banjoj Luci Mihajlo ima dovoljno termina i staza za plivanje, ali nema pravog “sparing partnera”. Uslovi su optimalni, ali jasno je da ih nije ugodno porediti sa uslovima u zemljama Turske i Španije gdje Mihajlo ode kada ima finansijskih sredstava. Do prije dvije godine podržavali su ga roditelji, a kada je otplivao značajniji rezultat u Berlinu, finansijski ga je počeo podržavati trener Goran Grahovac i njegov klub APK “22. april”. Izvori finansiranja su konkursi Ministarstva porodice, omladine i sporta, te stipendije. Sponzora nema.

Plivam 20 kilometara za dva treninga

Pripreme i treninzi govore sami za sebe. Dešava se da za dva treninga ispliva 20 kilometara, a u tri mjeseca 800 kilometara.

“Najveći dio treninga je vezan za vodu. Znam po pet sati dnevno provesti u vodi i za dva treninga plivati ukupno 20 kilometara. Kada radimo bazni ciklus, a to smo radili početkom godine, za tri mjeseca sam isplivao 800 kilometara. Pored toga, imamo vožnju biciklom u zavisnosti od toga gdje se spremamo. Ne radimo puno snagu, najviše se fokusiramo na izdržljivost, pogotovo je tako u mojoj disciplini”, dodaje Mihajlo.

U disciplini na 1.500 metara slobodnim stilom na Olimpijadi u Rio de Janeiru nastupit će 46 takmičara. Njih 40 ima A normu, dok Mihajlo i još pet takmičara imaju B normu. On je trenutno 41. na listi i najmlađi je od svih protivnika.

“Na disciplinama od 50 ili 100 metara se dešava da dođu takmičari iz slabijih zemalja poput zemalja Afrike i tu bude od 80 do 100 takmičara, ali u mojoj disciplini zaista dolaze iz svake zemlje samo najbolji. Tu nema uopće loših takmičara. Sam pokazatelj je to da je 40 takmičara isplivalo A normu”, govori Mihajlo o konkurenciji te dodaje:

“Idem steći veliko iskustvo. Nisam ni svjestan odlaska koliko bih trebao biti. Idem tamo osjetiti atmosferu i vidjeti kako ostali sportisti treniraju. Jednostavno, da osjetim svjetsku scenu svih sportova.”

Tokom posljednje faze priprema sedam dana proveo je u Rusiji. Trenirao je na bazenu koji je ugostio Olimpijadu 1980. godine. Rezultati u plivačkim sportovima u BiH se popravljaju, ali pažnja prema ovim sportovima jenjava, govori naš sagovornik.

Čeprkalo će na Olimpijadi nastupiti 12. augusta. Olimpijske igre u Rio de Janeiru počinju 5. augusta i trajat će do 21. augusta. Bosnu i Hercegovinu u Rio de Janeiru predstavljat će atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucia Kimani, teniseri Mirza Bašić i Damir Džumhur, judistkinja Larisa Cerić, streljačica Tatjana Đekanović, te plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close