-TopSLIDEBiHPolitika

Migrantima u šumama oko Velike Kladuše i Bihaća prijeti katastrofa

U divljim kampovima koji se nalaze u šumama oko Velike Kladuše i Bihaća, u šatorima i improvizovanim nastambama od drveta i najlona, još boravi značajan broj migranata, a zbog uslova u kojima žive i koji su pogoršani hladnoćom i snijegom izvjesna je humanitarna katastrofa.

Na ovo su upozorili humanitarni aktivisti navodeći kako je život u sadašnjim okolnostima, po snijegu i niskim temperaturama nemoguć te da su u pitanju životi ovih ljudi.

Podsjećamo da je u proteklom periodu, u šumskim predjelima u blizini granice s Republikom Hrvatskom, formirano mnoštvo ovakvih improvizovanih naselja, u kojima je boravio veliki broj migranata.

Iz ovih kampova oni svakodnevno kreću u gejm, odnosno pokušavaju ilegalno preći na teritoriju susjedne države te potom nastaviti put ka zemljama Evropske unije. “Veliki broj migranata je praktično zarobljen na ovim mjestima, jer je sada mnogo teže ilegalno preći preko granice. Oni traže mjesta gdje mogu boraviti u ovim zimskim uslovima, smještaju se u napuštene kuće, devastirane proizvodne hale, kojih je veliki broj na ovim prostorima, provaljuju u vikendice. Osim nekoliko humanitarnih organizacija koje im dostavljaju hranu i odjeću, o tim ljudima niko ne brine, već su prepušteni sami sebi”, kaže za “Nezavisne” Esad Šabanagić, novinar i publicista iz Velike Kladuše.

Prema njegovim procjenama, samo na prostoru ove općine nalazi se više stotina stranih državljana koji su ilegalno došli u BiH i nemaju smještaja.

U prihvatnom kampu “Miral” u tom gradu trenutno se nalazi više od 800 migranata i kapaciteti tog centra su popunjeni pa se u njega ne primaju novi korisnici.

Alarmantna situacija je i u prihvatnom kampu Lipa, nadomak Bihaća, gdje su migranti također smješteni u šatorima i gdje ne postoje uslovi za boravak migranata tokom zimskog perioda.

https://usn1.net/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close