Microsoft otkazuje podršku za Windows 7

Kompanija Microsoft je najavila kraj proširene podrške Windows 7 za 2020. godinu, dok će klasična podrška tom programu biti okončana 13. januara 2015. godine.

Windows 7 je instaliran u oko 50 odsto računara u svijetu, a Microsoft se nada da će uspjeti da u najavljenim rokovima omogući postepeni prelazak korisnika na njegov novi operativni sistem Windows 8, objavljeno je na web siteu zone-numerique.com, prenosi B92.

Analitička kompanija Gartner preporučuje korisnicima da se pripreme za tu promjenu ali i da sačekaju da bude lansiran na tržište Windows 9 kako bi odmah prešli na taj operativni sistem.

Microsoft je ukinuo podršku za Windows XP operativni sistem u aprilu ove godine. To je bio prvi popularni operativni sistem koji je Microsoftt lansirao poslije krize Y2K 2001. a u trenutku otkazivanja podrške bio je instaliran na gotovo 500 miliona računara širom svijeta, što znači da ga posjeduje jedan od pet desktop računara na svijetu.

Nakon velikih kritika i malog udjela verzije Windows 8 na tržištu (neki analitičari smatraju da je Windows 8, uz tablete, jedan od glavnih razloga za sve slabiju prodaju personalnih računara u posljednje vrijeme), Microsoft je predstavio prvu veliku nadogradnju Windows 8.1.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close