MI Ovako više ne može u Hrvatsku

Mesna industrija Ovako do sada je u toku ljeta sedmično u Hrvatsku izvozila 60 tona mesa i mesnih prerađevina, ali od 1. jula taj izvoz će biti zabranjen, kazao je Tarik Mutevelić, export menadžer komentarišući posljedice ulaska Hrvatske u EU po ovu kompaniju.

– Problema je mnogo od nepostojanja odgovarajućih spoarzuma koji bi regulisali ovu oblast do nepostojanja akreditovanih veterinarskih laboratorija koje bi pregledale i odobravale naše proizvode za izvoz. Ne znamo šta će se još dešavati, ne znamo ni pravila koja bismo tebali slijediti i ispoštovati  kako bi se stanje promijenilo, nalglasio je Mutevelić, prenosi Oslobođenje.
U slučaju obustave izvoza u Hrvatsku, MI Ovako  ima alternativu, a to su zemlje Bliskog Istoka, Golfskog zaljeva i Turska.
– Međutim, problem je što se tu ne možemo uklopiti sa cijenom, jer nemamo poticaj od održave. Svi ostali izvoznici, napr. izvoznici iz Turske imaju po kilogramu proizvoda 20 euroceti i to je ta razlika koja nama nedostaje kako bismo bili konkurentni na tom tržištu kazao je Mutevelić, dodajući da MI Ovako može opstati i bez izvoza u Hrvatsku.
Prema riječima Nedžada Biberovića koordinatora marketinga, ova kompanija je proširila proizvodne pogone, izgradila novu zgradu, a sve s ciljem povećanja izvoza.

– Mi smo pet koraka ispred naših državnih organa koji bi trebalo da budu ispred nas, ali umjesto da zaposlimo novih 200 radnika, mi se trudimo da zadržimo postojeća radna mjesta, kazao je Biberović.

Za Ramazan podjela 30.000 kg hrane

Osmu godinu zaredom, Mesna industrija Ovako u toku mjeseca Ramazana organizira dodjelu donacija u mesu i mesnim prerađevinama za podjelu obroka socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Ove godine bit će podijeljeno 30.000 kilograma hrane, a više informacija o načinu prijave bit će dostupno na zvaničnoj web stranici Mesne industrije Ovako (www.ovako.ba).
Rok za dostavljanje prijava je 30. juni.
– Interesovanje za akciju podjele donacija Mesne industrije Ovako raste iz godine u godinu, kao i, nažalost, broj naših sugrađana koji su u stanju socijalne potrebe. Iz tog razloga, odlučili smo da ove godine podjelu organiziramo na nešto drugačiji način, putem javnog poziva, na koji se mogu prijaviti sve organizacije, institucije i udruženja iz BiH čija djelatnost je briga o socijalno ugroženima. Želja nam je da cijeli proces bude maksimalno transparentan i da svi dobiju podjednaku priliku za dodjelu donacije u hrani – rekao je koordinator Marketinga Mesne industrije Ovako Nedžad Biberović.
Zasluge za mogućnost podjele ovih donacija, iz Mesne industrije Ovako, prvenstveno pripisuju svojim vjernim kupcima i uposlenicima, saopćeno je iz Mesne industrije Ovako.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close