MESS: Završava se mjesec posvećen autorskoj muzici

Završava se mjesec posvećen autorskoj muzici

FEBRUARSKI REPERTOAR SCENE MESS ZATVARA PREDSTAVA “GOSPODIN JASTUK“

Predstava “Gospodin jastuk“ u koprodukciji Sarajevskog pozorišta mladih i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u četvrtak 26. februara u 20 sati, zvanično će zaključiti februarski repertoar Scene MESS. Predstava mladog reditelja, Luce Cortina, govori o piscu Katurijanu koji u imaginarnoj totalitarnoj državi biva uhapšen zbog zapanjujuće sličnosti svojih “horor-bajki” sa bizarnim i stvarnim ubistvima djece.

Februarski repertoar Scene MESS u znaku je autorske muzike, a nju su u predstavi “Gospodin jastuk“ kreirali su Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović. “Rad na novoj predstavi je uvijek veliki izazov jer nema gotovih rješenja. Upravo ta neizvjesnost svaki put mi pruži adrenalinsko iskustvo, koje pospješuje kreativni proces, bez obzira da li se radi o predstavi za djecu ili odrasle“, rekao je Salihbegović te dodao da muzika u predstavi dodatno oživljava određene scene i kreira emotivni prostor za publiku.

Naglašavajući činjenicu da je predstava osvojila dvije nagrade u ruskom Permu, Merdžanović je istakao da vjeruje da je i muzika dala mali doprinos tom uspjehu. “Muzika je kao i svi drugi segmenti u produkciji jedne pozorišne predstave veoma bitna. Svaka predstava (scenario) nosi određenu atmosferu i to je ustvari bio najveći izazov, ne ugroziti suštinu, već joj dati krila i pomoći da pravilno i pravovremeno akcentira određene emocije“, opisao je proces rada Merdžanović te dodao da je rad sa rediteljem i glumcima bio veoma uzbudljiv.

U predstavi igraju Sanin Milavić, Mario Drmać, Edhem Husić, Mirza Dervišić i Ema Salihbegović. Ulaznice za ovo igranje kupiti se mogu na blagajni Pozorišta mladih svakim radnim danom od 12 do 14 sati te na dan igranja predstave od 18 sati.

Više o aktivnostima Scene MESS možete pronaći na www.mess.ba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close