MESS: Priča o nasilju i gubitku je priča svih nas

Jučer se u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u okviru 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS održao drugi Balkan (Con)Text razgovor. Ovoga puta predstavnici medija i ljubitelji pozorišne umjetnosti imali su priliku razgovarati sa Doruntinom Bashom, autoricom teksta predstave “Prst“ koja je sinoć u Narodnom pozorištu oduševila sarajevsku publiku.

Na konstataciju da se i mlađe generacije dramaturga dosta bave ratnom tematikom, Doruntina Basha je rekla da joj prvobitna namjera nije bila da piše o Kosovu, ali da je utjecaj rata enorman na kosovsko društvo: „Mali broj ljudi je učestvovao u sukobima i javnosti je generalno mrska tema rata, ali kada pogledate sve spomenike u Prištini, shvatite da je rat i dalje itekako mainstream“.

Tema ovogodišnjeg Festivala je osvajanje sreće i korozija nade, a kosovska autorica je navela da se “Prst“ sigurno uklapa u tu temu. „Mislim da se predstava jako uklapa u kontekst ovog Festivala kojem su tema sreća i nada. Smatram da predstava nudi nadu na samom kraju, kada dvije glavne akterke i pored velikih sukoba, nastavljalu raditi na svom odnosu i streme prevazilaženju različitosti“, zaključila je Basha.

Kako je objasnila, beogradska premijera održana je pod velikim pritiskom javnosti zbog činjenice da je to bio prvi put da predstava sa Kosova igra u Beogradu. „Za mene kao Kosavarku to je svakako puno značilo, međutim zbog velikog prisustva medija na premijeri u Beogradu sama osnovna poruka predstave pala u drugi plan», objasnila je autorica i istakla kako ju je nakon nekih neprilika ipak uspjela prikazati i u Prištini. „Nakon beogradske premijere, Narodno pozorište u Prištini je odbilo prikazivanje moje predstave i nisu željeli sa mnom uopšte razgovarati. Nakon što sam dogovorila premijeru u jednom malom prištinskom pozorištu očekivala sam sličnu reakciju i publike, međutim publika je bila oduševljena i zbog toga sam jako sretna“, zaključila je Doruntina Basha.

Balkan (Con)Text razgovori nastavljaju se sutra, kada će također u 13 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH o tekstu predstave “Grebanje ili kako se ubila moja baka“  govoriti autorica Tanja Šljivar.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close