Mesić: Međunarodna zajednica mora eliminirati iz politike sve koji potkopavaju BiH!

Posljednji predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić kazao je u razgovoru za Agenciju Anadolija, a u povodu 21. novembra i 18. godišnjice parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni Hercegovini, da međunarodna zajednica ”mora eliminirati iz politike sve one elemente koji ne priznaju BiH ili djelatno rade da potkopaju BiH”.

(Anadolija)

Zanimljivo je da se ova izjava poklapa s posljednjim prijetnjama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je u Beogradu u utorak znakovito ponovo zaprijetio da će se BiH raspasti na tri etničke jedinice i da je jedina šansa za njen opstanak uspostava konfederacije. Dodik je rekao da je samo pitanje vremena kada će to učiniti, ali da će svakako proglasiti referendum o nezavisnosti RS, za što je u Beogradu nagrađen aplauzom.

Prema riječima Mesića, nefunkcioniranje države dovodi do jačanja nacionalizama, a nacionalizmi opet teže nekim svojim drugim ciljevima.

Razbijanje BiH

”To nije dobro za BiH. Ako netko vodi politiku da razbije BiH, da se priključi nekoj susjednoj državi, to sigurno ne osnažuje BiH. Upravo te elementne međunarodna zajednica bi morala eliminirati iz politike. Svi oni koji ne priznaju BiH ili djelatno rade da potkopaju BiH moraju biti eliminirani iz politike. Treba se boriti za izmjene u centralnom dijelu institucija Bosne i Hercegovine, da BiH postane u pravom smislu pravno dobro organizirana država, a onda koliko će biti županija, naravno, višenacionalnih, to je pitanje koje se mora rješavati. Ali, prije svega, BiH mora dobiti  funkcionirajuću državu. I da oni koji još misle da se može dijelove Bosne odcijepiti, da ih se eliminira iz politike”, kazao je Mesić u razgovoru za Agenciju Anadolija.

Komentirajući pokušaje da se na 22. godišnjicu njene uspostave reafirmira ideja tzv. Herceg-Bosne iza koje su ostali užasi smrti, logora, zlostavljanja i uništavanja sela i gradova, što je konstatirano i ovogodišnjom presudom protiv Jadranka Prlića i ostalih u Haškom tribunalu, Mesić je naglasio da ”tko god kaže da je stvaranje hrvatske republike Herceg-Bosne učvršćivalo BiH, odnosno branilo BiH, taj ili ne zna što se tamo događalo ili se jednostavno služi neistinom”.

”Stvaranje Herceg-Bosne je dovelo do sukoba Bošnjaka i  Hrvata kada su morali biti jedinstveni u obrani BiH. Sada insistiranje ponovno na oživljavanju mrtvaca, to nikome nije u interesnu. Ako je utopljenik tri dana u vodi, davati mu umjetno disanje, usta na usta, ne pomaže. Prema tome, to je izgubljena politika”, zaključio je Mesić.

Mesić je u razgovoru za AA dešavanja u Vukovaru, kada je Stožer za hrvatski Vukovar blokirao put službenom protokolu i praktično iz Kolone sjećanja istjerao predsjednika Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića i prvog čovjeka Sabora Hrvatske Josipa Leku, usporedio je s pobunjenicima u Kninu ‘90-tih godina prošlog stoljeća.

“Jasno je da se ovdje ne radi o ćirilici. Ovo je jedno političko pitanje i autori su, ne ovi koji su stožeraši, koji se postave na cesti i spriječe državni vrh da prolazi, što je svakako bezakonje. To je nezamislivo u modernoj Europi. To su samo mogli kninski odmetnici kada im je JNA stajala iza leđa! Oni su onda mogli zapriječiti  prolaz na cestama u Republici Hrvatskoj. Ali danas zapriječiti prolaz građanima ili nosiocima državne vlast, to je bez presedana u svijetu, a u Europi sigurno”, kazao je Mesić.

Ćirilica

Nadalje, on je naglasio kako “mi u Hrvatskoj niukom slučaju nismo ratovali protiv ćirilice”.

”Za vrijeme brutalnog rata kojeg smo izdržali, te brutalne agresije koju smo izdržali i pobijedili u tom ratu, nikad nitko nije spomenuo neku odioznost prema ćirilici. Prije svega, Jugoslavenska narodna armija (JNA) je imala u obvezi latinicu. Svaki onaj tko bi došao samo sa znanjem ćirilice je morao ići na opismenjavanje da bi znao i latinicu. Bile su zapovijesti na srpskom, na ekavici, a pismo je bilo latinica”, podsjetio je.

Prema njemu, Hrvatska nije ratovala protiv ćirilice.

”Dakle, niti smo ratovali  protiv ćirilice, niti to što znači, nekoliko ploča. Jasno je da su ljudi frustrirani i upravo je na tome lako dizati nacionalne tenzije, na tom je lako dobiti ljude. Da ne misle kako nemaju posla. Oni stožeraši koji tamo dežuraju, koji za to imaju vremena, nijednom nisu rekli da traže posla. Ne traže posla, jer su njihove mirovine znatno veće od svih onih koji rade”, zaključio je Mesić.

Cjelovit intervju Stjepana Mesića AA će objaviti sutra, 21. novembra u povodu 18. godišnjice parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close