PolitikaRegion

Meron na čelu apelacionog vijeća Karadžiću

Vijećem koje će voditi postupak po žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića pred Međunarodnim sudskim mehanizmom u Haagu predsjedavaće američki sudija Theodor Meron, koji je i predsjednik tog tijela – pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Kako je saopćeno Mehanizam, u Apelacionom vijeću u procesu Karadžiću bit će i sudije Graciela Santana iz Urugvaja, Jose Solaesa iz Španije, William Sekule iz Tanzanije i Vagn Joensen iz Danske, prenosi BIRN-Justice Report.

Sudija Meron sebe je odredio i za sudiju koji će voditi predžalbeni postupak.

Istovremeno, sudija Meron je djelimično usvojio zahtjev Karadžićeve odbrane da joj se odobri duži rok za najavu žalbe na prvostepenu presudu.

Umjesto u roku od 30 dana, tu najavu će odbrana moći da uloži za tri mjeseca, od dana prijema nepravosnažne presude. Karadžić će žalbu morati da najavi do 22. juna.

Karadžića je Haški tribunal, 24. marta, nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, od 1992. do 1995. godine.

Sud je Karadžića oslobodio po tački optužnice za genocid počinjen nad muslimanima i Hrvatima u sedam bosanskih opština.

Na statusnoj konferenciji, 6. aprila, Karadžić je presudu nazvao “monstruoznom”, tvrdeći da je tokom suđenja dokazao da nije kriv, i zatražio je da bude pušten na privremenu slobodu.
(FENA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close