Merkel suzdržana oko ulaska Turske u EU

Turski premijer zatražio je kancelarke Merkel prilikom posjeta Berlinu (4.2.) podršku Njemačke članstvu Turske u EU. No kancelarka je bila suzdržana, a pristupne pregovore nazvala “procesom s neizvjesnim ishodom”.

“Savezna vlada, sastavljena od demokršćana i socijaldemokrata, vidi pristupne pregovore kao proces čiji je ishod još neizvjestan”, izjavila je Angela Merkel nakon razgovora sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom u Berlinu. On je ponovio želju svoje zemlje da što prije postane punopravnom članicom EU-a. Turska ima status kandidata još od 1999. godine, a pristupne pregovore vodi od 2005. Od ukupno 35 poglavlja do sada je zatvoreno samo ono koje se tiče znanosti i istraživanja.

Stranka njemačke kancelarke, Kršćansko-demokratska unija (CDU), prilično je skeptična prema mogućem ulasku Turske u EU. I oporbene stranke Ljevica i Zeleni upozorile su povodom današnjeg (4.2.) Erdoganovog posjeta Berlinu da u pregovorima na relaciji Ankara – Bruxelles odlučujuću ulogu treba igrati poštivanje ljudskih prava. Jedino se Socijaldemokratska stranka Njemačke (SDP) izričito ne protivi punopravnom članstvu Turske u EU-u.

Erdogan: “Neutemeljene kritike”

Erdoganova vlada se u posljednje vrijeme našla na udaru kritika iz zemlje i inozemstva. Nju se optužuje za korupciju i blokiranje pravosuđa. 17. prosinca prošle godine uhićeno je nekoliko menadžera i političara bliskih Erdoganu i turskoj vladi pod optužbom za korupciju. Erdogan je ta uhićenja nazvao urotom protiv njegove vlade i smijenio već broj policajaca i državnih odvjetnika. Svjetsku javnost su pak prošlog ljeta šokirale snimke na kojima se vide brutalni postupci turske policije protiv demonstranata u parku Gezi u Istanbulu.

Na te kritike Erdogan se osvrnuo na predavanju koje je o europskoj perspektivi svoje zemlje održao u Njemačkom društvu za vanjsku politiku u Berlinu. Sve optužbe je odbacio kao neutemeljene, te ponovio da Turska od Njemačke očekuje veću potporu na putu u EU. Istodobno je priznao da njegova zemlja mora nastaviti s provedbom reformi. On je naglasio da ne treba samo Turska Europu, nego i obratno. Jer, kako je naglasio, njegova zemlja ne bilježi samo znatni gospodarski rast, nego igra važnu ulogu i u rješavanju sukoba u regiji.

Merkel obećala potporu kod zbrinjavanja izbjeglica

O sukobima u regiji, a pogotovo o stanju u Siriji, bilo je govora i prilikom susreta Erdogan – Merkel. Turski premijer je zatražio veću podršku u zbrinjavanju izbjeglica. On je naveo da je Turska prihvatila 700.000 sirijskih izbjeglica, dok ih je u Europi smješteno samo 18.000. Njemačka kancelarka je najavila da će savezni ministar za razvojnu pomoć Gerd Müller i vladina povjerenica za integraciju stranaca Aydan Özoguz uskoro otputovati u Tursku kako bi posjetili izbjegličke logore. Merkel je obećala da će se založiti za veću potporu Europe Turskoj po tom pitanju.

Erdogan je zatražio veći angažman međunarodne zajednice ne samo što se tiče zbrinjavanja izbjeglica, nego i rješavanja sukoba u Siriji: “Kako ljudi mogu samo nijemo posmatrati stanje u zemlji u kojoj se ubije 160.000 ljudi. Je li to kao da gledaju nogometnu utakmicu?” On se založio za reformu Vijeća sigurnosti UN-a u kojem članice s pravom veta Rusija i Kina uvijek iznova blokiraju rezolucije protiv sirijskog vodstva.

Turski premijer je tijekom svog posjeta Berlinu više puta naglasio usku gospodarsku povezanost s Njemačkom, kao i važnost turske zajednice u Njemačkoj. U Njemačkoj živi oko tri milijuna građana turskog podrijetla. Erdogan će navečer govoriti pred oko 5.000 njemačkih Turaka.

Autori: Andrea Jung-Grimm (dpa, AFP, kna)

Odg. urednica: Jasmina Rose
DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close