Meritorna ocjena i procjena će biti gotova najvjerovatnije 16-17. juna

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je, obraćajući se danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u okviru rasprave o Informaciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o posljedicama prirodne nesreće u BiH, kazao da će meritorna ocjena i procjena biti gotova najvjerovatnije 16-17. juna.

– Naime, Evropska unija, Svjetska banka i UNDP su se dogovorili da po metodologiji koju priznaju te institucije, naprave ocjenu i procjenu šteta u BiH i to će, kako i oni kažu, biti preliminarna ocjena šteta – kazao je Lagumdžija.

Po njegovim riječima, ono što je evidento i „mi smo o tome prenijeli informaciju nadležnim institucijama na entitskim nivoima i lokalnim nivoima koji u tome učestvuju, da prva stvar koja će se tom metodologijom definirati koje su bazne potrebe ljudima“.

– Zatim posao i to sa dva apsketa, posao koji je izgubljen, radna mjesta koja su nestala i to u domenu realnog sektora, plus poljoprivreda zasebno. Zatim transport, potom stanovanje, vodosnabdjevanje. Mi ćemo u tom izvještaju dobiti njihovu ocjenu prioriteta – kazao je Lagumdžija.

Naveo je da je Evropska unija od prvog dana „bila u potpunosti s nama“.

– Ne znam da li svjesno ili nesvjesno ili iz neznanja, želim da vjerujem da je iz neznanja, da se stvarao jedan privid da EU ima različite aršine prema BiH i prema našem istočnom susjedu – kazao je Lagumdžija.

Činjenica je, naveo je on, da Srbija kao zemlja kandidat ima pristup Fondu solidarnosti.

– Činjenica je da mi pristup Fondu solidarnosti nemamo. Međutim, također je činjenica da smo u razgovorima koje je imao i predsjedavajući sa entitetskim premijerima i komesarkom Kristalinom Georgievom i koji sam imao ja s njom, i razgovore nakon toga, da je vrlo jasno i precizno rečeno da će EU iskazati punu solidarnost prema čitavom regionu – kazao je Lagumdžija.

Dakle, naveo je on, “mi nismo zainteresirani za Fond solidarnosti EU, mi smo zainteresirani za solidarnost EU“.

– I mi smo dobili puno uvjeravanja da će EU biti solidarna sa BiH, a Fond solidarnosti je jedan od fondova iz kojeg se to može uraditi. Mi smo u razgovorima s njima već otvorili proces da se prestruktuiraju i preplaniraju sredstva koja su već određena za neke druge namjene i da to bude priprema za donatorsku konferenciju – kazao je Lagumdžija.

Odgovarajući na jedno od pitanja iz poslaničke rasprave šta može Parlament da uradi, Lagumdžija je kazao kako misli da Parlament treba da u ovih par dana učini sve da se usvoje zakoni o sprečavanju pranja novca i krivični zakon „koji su uslov za ono što se zove MONEYVAL“.

Dodao je da Parlament ima mogućnost da to uradi.

– Parlament može također da nam pomogne. Šta smatrate da treba i da nam date obavezu da izvršimo restruktuiranje troškova i kažemo koji su još načini da se dođe do više sredstava – kazao je Lagumdžija.

Višesatna poslanička rasprava o posljedicama katastrofalnih poplava u BiH još traje.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close