Merhametovih stotinu godina

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” 2. februara obilježava stogodišnji jubilej. Tim povodom, u Narodnom pozorištu u Sarajevu  bit će održana svečana skupština Društva uz prigodan program, saopćeno je iz Službe za informiranje “Merhameta”. U okviru ove manifestacije bit će dodijeljena i godišnja nagrada “Merhametove” Fondacije “Muradif Ćato” poznatom novinaru, publicisti i uredniku Programa na južnoslavenskim jezicima turske državne televizije – TRT Bekimu Muftareviću.

U ovoj godini predviđene su brojne prigodne manifestacije kojima će i regionalni odbori “Merhameta” u Bosni i Hercegovini, kao i organizacione jedinice ove humanitarne organizacije u inozemstvu, obilježiti stogodišnjicu “Merhameta”. Predviđena je i promocija monografije koja je pripremljena povodom velikoj jubileja “Merhameta”, a bit će organizirana i izložba slika i publikacija ove humanitarne organizacije.

“Merhamet” je tokom svoje stogodišnje teške, ali časne misije, dijelio sudbinu bošnjačkog naroda, rekao je za Fenu glasnogovornik “Merhameta” Ruždija Adžović, povodom sutrašnjeg obilježavanja stogodišnjice Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“. Govoreći o misiji, značaju i ulozi, glasnogovornik „Merhameta“ Adžović je naglasio da je ovo humanitarno društvo, djelujući kroz četiri različite države i državna ustrojstva, preživjelo brojne političke, ekonomske, društvene turbulencije i ratove te doživjelo 100. godinu.

– Tokom agresije na BiH, „Merhamet“ je odigrao jednu od svojih  najznačajnijih uloga kada je nadljudskim naporima uspio pomoći opstanak BiH i bošnjačkog naroda – istakao je.  Na pitanje šta danas „Merhamet“ predstavlja, Adžović je rekao da je to jaka humanitarna organizacija čiji je ugled davno prešao granice BiH.  Pojasnio je da u svojih 20 javnih kuhinja u BiH svakodnevno priprema oko 10.000 obroka za najugroženije kategorije stanovništva, a u svojim ambulantama pruža besplatne usluge građanima koji su u stanju socijalne potrebe, dok se u okviru projekta „Kućna njega“ aktivisti brinu o brojnim starim i iznemoglim osobama.

– „Merhametova“ briga su povratničke porodice, učenici iz socijalno ugroženih porodica koje ova humanitarna organizacija stipendira, potom članovi brojnih udruženja RVI, demobiliziranih boraca, šehidskih porodica, kao i štićenici centara za odvikavanje od droge – rekao je Adžović. Dodao je da danas „Merhamet“ čini mnogo na suzbijanju siromaštva i amortiziranja teškog socijalnog i ekonomskog stanja u našoj zemlji i mnogim građanima BiH jedino je utočište.

– Njegova misija jeste čuvanje ljudskog dostojanstva građana na društvenim marginama bez obzira na vjeru i naciju – rekao je. Zaključio je da je „Merhametovo“ dobročinstvo doseglo do Somalije, Irana, Pakistana, Palestine, Turske, Sirije, Japana, Haitija, SAD-a. Danas će u Sarajevu biti održana svečana skupština HO „Merhamet“.

zenicablog.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close