BiHPolitika

Mektić: Nisam za to da samoprozvani eksperti iznose netačne podatke o terorizmu u BiH

U Banjoj Luci je u toku sjednica Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske, uz učešće nadležnih predstavnika iz BiH i Srbije, o temi “Borba protiv terorizma, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije – saradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija”.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je nakon prvog panela koji se odnosi na borbu protiv terorizma da MUP RS-a svakodnevno radi na podizanju resursa kao mogućnost odgovora na terorizma.

On je istakao da su svi teroristički akti u BiH vezani za vehabijsko-selefijski pokret koji se razvio u našoj zemlji te da njihova vjerska učenja nikada nisu bila tipična za BiH.

Lukač je kazao da postoji strah od mogućnost da se broj ljudi koji se nalazi na sirijskom ratištu vrati u BiH te da pristupi razvijanju iskrivljene ideologije u našoj zemlji. Dodao je da sigurnosne agencije moraju sarađivati sa civilnim društvo i kako se mora raditi na deradikalizaciji.

Medijima se obratio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je rekao da se o terorizmu u BiH mora govoriti transparentno, a ne na način da se stvari guraju pod tepih jer će to u jednom momentu eskalirati.

Istakao je da nije za to da samoprozvani eksperti iznose podatke o problemu terorizma u BiH, a koji nisu tačni. Mektić je rekao da su se danas dotakli i prevencije terorizma što je jako važno posebno ako u zajednici postoji jedna radikalizovana osoba, a koja nije počinila nikakvo djelo.

On je rekao da se u tom slučaju mora raditi na deradikalizaciji, odnosno da se mora preventivno djelovati. Na današnjoj sjednici bilo je govora i o fenomenu “ubrzane radikalizacije”.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara kazao je da je otvoreno razgovarano o rezultatima koji se odnose na borbu protiv terorizma i pojavu stranih boraca, a koji su dobri. Istakao je da je rasprava bila kvalitetna i da će donijeti rješenja koja se konkretno odnose na ovaj problem.

Podsjećamo, sjednici su između ostalih prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Perica Stanić, v.d. direktora Policije Srbije Vladimir Rebić, zamjenik direktora Obavještajno -sigurnosne agencije (OBA) BiH Trifko Vuha, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor policije RS Darko Ćulum, tužilac Tužilaštva RS Živana Bajić, tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić, predstavnici Odbora za bezbjednost Skupštine Srbije Marko Blagojević, Aleksandar Marković i Momčilo Mandić, predsjednici odbora Narodne skupštine RS te predstavnici nevladnog sektora.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close