Kultura

Mega Brat vas (nad)gleda!

Mega Brat vas (nad)gleda!

        Premnogo „tinte“ je potrošeno na obračun s Orwellovim Velikim Bratom koji vas nadgleda, viri iza svakog ugla, iz svakog kutka, špijunira vaš privatni život dok surfate internetom, pišete članak za neki portal ili vlastiti blog, mobitelom zvrcate ljubavnicu ili prekomjernom brzinom jurite kroz crveno na semaforu. Sve više podataka se gomila, kažu, po diskovima kompjutera, u arhivama tajnih i manje tajnih službi, koje ne samo da vas direktno kontroliraju već nedopušteno ili uzajamno povezano zvire jedne drugima preko leđa, pruzimajući podatke koji su već skupljeni o vama na nekom drugom mjestu.

Građanin strijepi, sve se ogoljeniji osjeća, nikad ne znajući hoće li netko iskoristiti neki podatak o njemu u ucjenjivačke ili osvetničke svrhe, u svrhu sticanja prednosti pri zapošljavanju, upisa na fakultet ili kupnji nekretnina, olakšati vaš bankovni račun, potkazati vaša kamerama snimljena cmuljenja s ljubavnicom vašoj ženi, proslijediti saborskom zastupniku opozicije mešetarenja koja ste kao ministar vršili kršeći (ili i ne kršeći, mešetarenja su – mešetarenja) propise o sukobu interesa, jurili triput većom brzinom na dogovor s vašim dilerom, pravdajući to tajnim zadatkom, i tko zna kakve sve pikanterije za koje ste do pred koje desetljeće mislili da spadaju u vašu osobnu sferu, zaštićenu od tuđih bioloških ili elektronski očiju i ušiju. I sve to trajno arhivirano na vama nedostupnim mjestima.

        I dok tako svojski ustajete protiv sveprisutnog i sve širećeg nadgledanja vaše osobnosti, za koje se odgovorni zaklinju da nikad neće biti korišteni protiv vas (eto, recimo, Sanedarov dil oko INE s Hernadyjem snimljen je i korišten kao dokazni materijal protiv obojice, mada nitko ne zna, niti može dokazivati temeljem snimke, štoli su oni izmjenjivali na papiriću dodavanim preko stola. Nebi li tako moje – mnogo eksplicitnije dokazivo – pipkanje ljubavnice, moglo biti korišteno u brakorazvodnoj parnici koju je pokrenula moja supruga?), nekako ste smetnuli s uma da vas od rođenja do smrti nadgleda nadređeni Megabrat svekolike Velike Braće, i da raspolaže s beskrajno većim brojem podataka (praktički svima!) o vama, koje će koristiti kad dođete pred Njega na Poslijednji sud? Interesantno, zašto vas to ništa ne brine, zašto ne paničarite pred činjenicom koja će biti iskorištena – ovisno o vašem ponašanju – u vašu prid ili pak protiv vas? Jer Najveći Brat, onaj iznad svih vaših Velikih Bratova, sve vidi i nećete ga moći potkupiti jer je nepotkupljiv – takvog ste ga naime definirali – a njegov konačni sud nikako nećete izbjeći ma kako se trudili, ma koliko mu nudili, nećete ga moći ucijeniti da odustane od svoje odluke, nećete ni na koji način moći utjecati na njegovo mišljenje, na Najvećeg Brata koji raspolaže podacima o svakoj mikrosekundi vašeg života, ma skrivali se vi po motelima i hotelima, ma tajno izmjenjivali ceduljice ponad ili ispod stola, ma koliko krili „tajni zadatak“ koji ste obavljali u jurnjavi k svome opskrbljivaču droge, ma zavukli se iza metar debelih olovnih zidova u obavljanju svojih nezakonitih transakcija ili perverzija s ljubavnicama i ljubavnicima.

Jer, Bog sve vidi; ne samo postupke već i u srca i duše, u misli i riječi – tako ste ga naime sami definirali! Eh, bogo moj, pa zato vas ni njegovo svevideće oko baš ništa ne zabrinjava, jer – takvog ste ga kreirali!

        Drugi pogled na sve je, da ne ovisi stvar o podacima koji postoje širom svijeta razasuti po tajnim i javnim službama o vama. Ne bojite se vi podataka (kažu da je griješiti ljudski), strah je vas od drugih ljudi, vaše ljudske subraće, jer dovoljno ih poznajući znate da su isti kao i vi. Stvorovi u čije poštenje se nikad ne biste zakleli, stavili ruku u vatru za njih, zakleli su u svoje najmilije u njihovu čast i poštenje. Nije stvar u Velikom Bratu, već u maloj braći koja se dovoljno uzajamno poznaju, izvrsno se međusobno prosuđujući. A kad bi postojao neki ljudski, nepristrani, objektivni i pošteni bog, iz skupa vaših podataka koji mu stoje na raspoleaganju, lako bi podastro dokaze da ste jučer bili koljački fašista koji bi danas u neku antifašističku stranku, da zamjerate supruzi koju ste uhvatili in flagranti s ljubavnikom imajući tek sreću što to ona nije učinila vama s nizom vaših ljubavnica, koji bi lako dokazao vaš tajni zadatak kao naprosto „tajni“ – opravdanje za nezakonitosti koji ste pod tom egidom vršili, koji bi učas prezentno dokazao gdjegod treba, vaše krivokletstvo i licemjerje, koji bi vas začas razotkrio da – iako s doktoratom, samo fol ne znate ispuniti imovinsku karticu, da lažete kako o nejvećoj aferi (u koju ste do grla upetljani) znate samo iz medija, da švercate drogom ili na društvenim mrežama organizirate proteste, ako ne i revoluciju protiv aktuelne vlasti, da… Zato se vi bojite Velikog Brata – elektronike koja vas špijunira – jer ustvari strahujete od samih svojih postupaka koji bi mogli utjecati na daljnji tok vaših života, od razvoda pa sve do robijanja. Zato strahujete od pogleda u svoju intimu, ne stoga što se ona narušava, već stoga što bi se ispod vaše uglađene i uštogljene, krinkom civiliziranosti zaštićene „besprijekorne“ ličnosti, mogle otkriti kojekakve nepodopštine. Eto, stoga – primjerice – nećete suditi tipa koji mi telefonski (sve s poznatim telefonskim brojem, daklem – s identitetom) prijeti smrću, već mene jer sam ga „nezakonito“ snimao. Bez obzira što bih ja, nasuprot njegove aktualne prijetnje, eventualno taj razgovor mogao tek potencijalno zloupotrijebiti, te bi onda – i samo onda – on stvarno bio ne samo nemoralan već i nezakonit (da postoji takav zakon).

        Zato, dragi moji, kao strijepite licemjerno od boga čija vas pravda nikad neće taknuti, jer vašom smrću prestaju i umišljeni ili samoobrambeni razlozi njegovog postojanja za vas. Ne! Ne bojite se ni Velikog Brata, kojega uostalom posvuda instalira samo nepovjerenje, zloba ili zle nakane vaše subraće, da vas kontrolira. Bojite se pripadnika vlastite vrste, i sebe sama prvenstveno, ljudi koji će vas sutra čipirati (ako to prije ne učinite njima) kao što rade svojoj štenadi, kako bi vas lakše držali na oku. Svojih karaktera za koje niste sigurni hoće li ih netko upotrijebiti protiv vas, ili vi protiv njih. Ha, ne cerekajte se – vidim vas!

Ladislav Babić
magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close