Međunarodni dan nestalih osoba

U povodu 30.augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, na trgovima u Prijedoru, Tuzli, Sarajevu i Mostaru danas će u 11 sati biti postavljene instalacije posvećene nestalim osobama.

Instalacije će biti postavljene na trgovima: u Prijedoru – Trg Zorana Karlice, Tuzli – Trg žrtava genocida Srebrenice, Sarajevu – Trg oslobođenja- Alija Izetbegović i Mostaru – Španski trg.

Cilj je da se oda počast nevinim žrtvama prisilnih nestanaka i prikaže agonija članova porodica koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najdražih.

Vodeći se činjenicom da u Bosni i Hercegovini ne postoji nijedan spomenik ni memorijal koji bi na adekvatan način ukazao na postojanje nestalih osoba, ideja vodilja aktivnosti povodom ovogodišnjeg obilježavanja jeste izložba predmeta nestalih osoba i izgradnja privremenih spomenika.

Ovakvim pristupom organizator, Udruženje Prijedorčanki Izvor će u saradnji s mladima iz Mostara, Tuzle, Sarajeva obilježiti ovaj dan u nastojanju da se otvori prostor za dijalog o kulturi sjećanja između mladih i porodica nestalih.

U Mostaru, Sarajevu i Tuzli će se prikupljati mišljenja građana o efikasnosti nadležnih institucija u rješavanju problema nestalih osoba, dok će u Prijedoru biti organizirana centralna instalacija.

Instalacija u Prijedoru će okupiti mlade i porodice nestalih na glavni gradski trg na kojem će biti izloženi lični predmeti i druge uspomene na nestale osobe.

Predmeti će se postavljati u kutije, a dio instalacije je i stilizovana silueta koja predstavlja nestalu osobu, oivičenu novinskim tekstovima i predstavljat će nedostatak informacija o nestalim osobama u vremenu kada smo prepravljeni različitim informacijama.

Silueta će u Prijedoru biti postavljena u vrata koja simboliziraju zadnje mjesto viđenja porodica s njihovim najmilijim koji su odvedeni u nepoznato.

Inicijatori i realizatori ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana nestalih su mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine, saopćilo je Udruženje Prijedorčanki “Izvor”.

Saradnja između mladih aktivista je ostvarena kroz projekt “Program volontiranja/stažiranja u organizacijama porodica nestalih” koji implementira Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

Partnerske organizacije u Sarajevu su Udruženje Žena-Podrinja Bratunac sa sjedištem u Sarajevu i Udruženje Žene Srebrenice sa sjedištem u Tuzli.

Oslobodjenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close