Međunarodna konferencija o BiH: O sudbini naše zemlje odlučivat će se u martu 2015. godine!

Velika međunarodna konferencija o ustavnim promjenama i reformama u BiH bit će održana u martu naredne godine u Berlinu, potvrđeno je bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) iz izvora u njemačkoj prijestonici.

Riječ je o konferenciji zatvorenog tipa u kojoj će međunarodni i bh. zvaničnici raspravljati o paketu mogućih reformi koje će biti ponuđene u novoj inicijativi za riješavanje problema u funkcioniranju dejtonske Bosne i Hercegovine, rečeno je Patriji.

Organizacija i priprema konferencije je povjerena uglednom američkom Institutu SAIS na „Univerzitetu Johns Hopkins“ u Vašingtonu.

Ovaj susret bit će jedan od ključnih koraka u novoj inicijativi SAD i Njemačke u pokušaju da se u BiH provedu reforme koje bi spriječila buduće blokade u djelovanju države i učinila nepotrebnim svakodnevne reakcije i ulogu međunarodne zajednice. Konktati u vezi ove inicijative, kako je ranije objavila Patria, već traju neko vrijeme, a u prvom redu na nivou nevladinih organizacija i diplomata direktno zaduženih za BiH u obje administracije.

Konferencija u Berlinu će, kako se očekuje, biti korak dalje u provođenju plana, nakon čega će na scenu stupiti visoki zvaničnici i pokrenuti odsutne razgovore o reformama. Također, konferencija bi trebala precizirati i paket mogućih reformi i tako spriječiti da zapad još jednom pokrene proces koji je unaprijed osuđen na propast.

– Svi se boje novog Butmira ili „aprilskog paketa“, stoga sve ide postepeno i oprezno. Mnogo će zavisiti i od izbora, ali bez obzira na njihov ishod inicijativa ide dalje – navodi izvor NAP-a.

Inače, organizator konferencije, Univerzitet John Hopkins je jedan od najpoznatijih u SAD, primjerice, samo u 2009. godini su od države dobili 1,8 milijardi dolara za svoje istraživačke projekte i djelovanje.

Više od 30 dobitnika Nobelove nagrade je bilo vezano za ovaj Univerzitet, na njemu su radili ili ga pohađali. Bivši američki predsjednik Vudroo Vilson je jedan od njih, a univezitet je pohađala i Medlin Olbrajt, bivša državna tajnica SAD, prenosi NAP.

(Nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close